STRAŠNO: Ukradeno zvono s kapelice Presvetog srca Isusova u Gornjoj Večeriskoj

Lopovi, „skupljači“ bakra i bronce ne posustaju pa i unatoč stalnim aktivnostima policije koje se, vrlo često, završavaju uspješno.

A potvrda nastavka „prikupljanja“ dobro plaćene bronce je i krađa zvona s kapelice Presvetog srca Isusova“ u mjesnom groblju viteškog naselja Gornja Večeriska. Naime, zvono teško i više od 60 kg. na kapelici postavljeno 31. srpnja 1977. god. u subotu je još bilo na kapelici, zvonilo je na sahrani desetogodišnje djevojčice, a njezini roditelji u ponedjeljak ujutro, kada su došli na grob svoje malene pomoliti se i zapaliti svijeću, vidjeli su da na kapelici nema zvona. Odmah su izvijestili Franju Šarića, mještanina koji za svoje selo poduzima i vodi mnoge korisne akcije, a on je, odmah, obavijestio župnika viteške župe, fra Marka Kepića i policiju Vitezu.

Policija je napravila očevid, a nije teško zaključiti da je zvono ukradeno u nedjelju, jer u ponedjeljak kada je otkriven nestanak zvona, nikakvih tragova nije bilo na snijegu koji je padao u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Također nije teško zaključiti da su kriminalnu akciju izvršila najmanje dvojica lopova, jer samo jednom to nikako ne bi uspjelo. Policija traga za počiniteljima, a „vjetar u leđa“ lopovima daju, svakako, otkupljivači starog željeza, bakra, bronce…!

I sigurno je trag kradljivaca zvona vodi, ili će voditi, ka otkupljivačima ukradenih predmeta od bakra i bronce, pa čak i zvona sa sakralnih objekata iako je bjelodano da su ukradena.

Zvonimir Čilić / VL