Strani poslodavci vrbuju bh. radnike nudeći samo osnovna radnička prava BiH

Economic

Potražnja za tečajevima njemačkog jezika u BiH sve je veća. Većina građana uči njemački jer želi raditi u Njemačkoj, istina, neki ga uče iz puke želje za proširenjem znanja, ali njihov broj je zanemariv. U školama stranih jezika nekada se najviše učilo engleski jezik. Ali posljednjih godina jezik broj jedan je njemački. “Jezik odlaska”, kako ga sve češće zovu, piše Večernji list BiH.

- REKLAMA -

Mizerne plaće

Nakon medicinara, iz BiH su pohrlili i građevinari, metalci, drvoprerađivači, ali i akademski obrazovani građani, koji masovno odlaze u Europu u potrazi za zaposlenjem i egzistencijom. Osim nezaposlenih, sve je veći broj i zaposlenih koji više ne žele raditi u bh. tvrtkama za mizerne plaće od 400 do 500 KM, kojima ne mogu sastaviti kraj s krajem, bez godišnjeg odmora, neplaćenoga prekovremenoga rada i neuplaćenoga staža. Kakvo je stanje po pitanja prava radnika u BiH, shvatili su poslodavci iz zapadnih zemalja i upravo na tu kartu igraju kad žele bh. radnike pridobiti za rad u svojim tvrtkama. A da su ljudi s ovih prostora vrijedni radnici, zapad već odavno zna. Sve se češće u BiH organiziraju prezentacije stranih tvrtki na kojima poslodavci nude “primamljive uvjete rada” kako bi privukli zainteresirane. Tako se najčešće u pozivima za sudjelovanje na prezentacijama kao osnovno navodi da će oni koji budu pristali raditi za njih dobiti nevjerojatno dobre uvjete. – Ugovor o radu – zaposleni neće raditi bez osiguranja, osmosatno radno vrijeme, plaćen prekovremeni rad i plaćen rad nedjeljom te blagdanima, dodatak na noćni rad ako je posao takav da se radi noću, potom 13. plaća – obično stoji u pozivima. Dakle, ne stoji ništa više od zakonske obveze poslodavaca, odnosno stoji minimum obveza koje prema radniku moraju ispuniti. Ali upoznati su s tim kako u BiH radnici, osim na papiru, nikakvih prava zapravo nemaju. – Zanimljivo je samo kako strane tvrtke, čim dođu u BiH, shvate kako mogu ljude plaćati kikirikijem, a vani im daju puno veće plaće kao nešto normalno – ispričala je gospođa koja se odselila na zapad i posao tražila preko oglasa u zemlji gdje se nastanila.

– Početničku plaću ovdje imam 4 puta veću nego što sam imala u BiH s 20 godina staža. Ovdje se rijetko radi prekovremeno. A, zamislite čuda, prekovremeni rad se plaća – kroz smijeh je kazala djevojka.

Odlaze jer ne mogu trpjeti

Nepoštovanje duljine radnog vremena, rad bez slobodnih dana, nemogućnost korištenja zakonskog godišnjeg odmora i bolovanja, rad “na crno”, neuplaćivanje doprinosa, kašnjenje plaće, najčešći su oblici kršenja radnih prava u BiH. Zaposleni se na zaštitu pred sudom odlučuju tek kad ostanu bez posla. Tome doprinosi to što su, često, njihova primanja jedina u obitelji i što su svjesni da je u BiH teško naći novi posao. To su i razlozi zbog kojih jedni pristaju raditi bez osnovnih prava, a drugi odlaze na zapad kako bi dobili osnovna prava.