Strancima za ulazak u BiH važan samo negativan test na koronu, nije važno koje vrste

Stranci koje žele ući u BiH, osim državljanja Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uz sve potrebne dokumente za prelazak granice, moraju imati i negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sata od trenutka ulaska u našu državu. Međutim, Vijeće ministara BiH nije preciziralo vrstu testa koja je potrebna za prelazak bh. granice, tako da u obzir dolaze i PCR i serološki uz uvjet da su negativni.

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican i navela kako je to regulirano odlukom Odredbe o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

“Shodno tome, nije propisan tip i vrsta testa za koji se izdaje potvrda o negativnosti testa na koronavirus. S tim u vezi, policijski službenici Granične policije BiH prilikom obavljanja radnji graničnih provjera, samo utvrđuju činjenicu posjeduje li stranac potvrdu o negativnosti testa na virus ne stariju od 48 sati”, rekla je Vican.

Naglasila je i kako Granična policija BiH obavlja granične provjere u skladu sa Zakonom i odlukama Vijeća ministara BiH.

“Najnovijom dopunom Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH propisuje se da se od 16. srpnja 2020. godine omogućava ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja članica EU i zemalja članica Schengenskog sporazuma, kao i strancima koji posjeduju višekratnu schengensku vizu ili vizu zemalja EU ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Europske unije i schengenskog područja, pod uvjetom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na koronavirus, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska u BiH. Državljani ovih zemalja obvezni su se pridržavati i poštivati sve upute i naredbe nadležnih tijela BiH (epidemiološke i zdravstvene)”, naglasila je Vican.

Podsjećanja radi, većina država je precizirala koju vrstu testova svi stranci moraju imati prilikom ulaska na njihovu teritoriju, što nije slučaj s našom državom.

Shodno tome, važno je navesti kako je takva odluka značajna s obzirom na to da postoje razlike između PCR i serološkog testa.

Naime, PCR test otkriva je li osoba trenutno zaražena koronavirusom, odnosno, je li pozitivna ili negativna. Uzorak za PCR test uzima se na stražnjoj strani nosa i grla. U biti je to bris koji se radi s dužim štapićem prekrivenim vatom.

Ovaj test, prema znanstvenim dokazima, je 100 posto poseban jer ne otkriva drugi virus osim onog testiranog. PCR test je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i “zlatni standard”.

S druge strane, serološki testovi su krvni testovi pomoću kojih se može utvrditi jesu li ljudi bili izloženi određenom patogenu, u ovom slučaju virusu uzročniku Covid-19 infekcije, kao i kakav je njihov imunološki odgovor.

Serološki testovi su uglavnom brzi testovi za koje se koristi krv uzeta iz prsta ili vene i u kojima se određuje prisustvo antitijela, kao dio imunog odgovora organizma.

Serološki test ukoliko je pozitivan ukazuje na to da osoba već posjeduje antitijela i da je preležala zarazu koronavirusom, a ukoliko je negativan postoji mogućnost da osoba nije zaražena ili da još uvijek možda nije razvila antitijela.

Prethodni članakAko ne bude rješenja, mnogi će promijeniti oblast ili otići iz BiH
Sljedeći članakInvalidnine od listopada: Evo tko će dobiti povećane od oko 10, a tko od 40 KM