Strancima draža bh. voda nego građanima BiH

Police samoposluga i trgovačkih centara u BiH preplavljene su uvoznom vodom, a dominiraju vode iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Strani proizvođači agresivnom marketinškom kampanjom nastoje namamiti bh. kupce da kupuju njihovu vodu. Iako je porast uvoza mineralne i gazirane vode u BiH očekivan, iznenađuje podatak kako je došlo i do rasta izvoza ovih proizvoda iz naše zemlje na strana tržišta.

Podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH za prva četiri mjeseca 2016. pokazuju nastavak trenda uvoza strane, ali i povećanja izvoza domaće vode. U prva četiri mjeseca 2016. u BiH je uvezeno vode, uključujući prirodne ili umjetne mineralne i gazirane vode, u količini od 45,52 milijuna litara, vrijednosti 39 milijuna KM. Ovo predstavlja porast od 800.000,00 KM u odnosu na isto razdoblje 2015., a voda se najviše uvozila iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Istovremeno iz BiH je izvezeno 21,74 milijuna litara vode vrijednosti 9,7 milijuna KM, što je za 1,1 milijun KM više nego u istom razdoblju 2015. godine. Vodu smo najvećim dijelom izvozili u Hrvatsku, te manje u Srbiju i Crnu Goru.

Predsjednik Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Haris Muslić, izjavio je kako ovi podaci pokazuju da su potrošači prepoznali kvalitet bh. mineralne i prirodne vode. Spomenuo je kako našoj domaćoj industriji vode nedostaju marketinške akcije, kao što imaju tvornice u susjedstvu i na Zapadu.

Od Zapada se mnogo može naučiti, kroz promocije i reklamiranje. Kod nas je to tek u povoju. Imamo odličan primjer Sarajevskog kiseljaka i njegove marketinške kampanje. Drugi proizvođači nemaju toliko mogućnosti za marketing, ocijenio je Muslić.

Spomenuo je i kako su veći domaći izvoznici Sarajevski kiseljak, Oaza i Tešanjski dijamant, te kako veliki potencijal postoji u zemljama Zaljeva, ali bi izvoz bh. vode tamo pratio izazov skupog transporta.

Voda nije skupa kao proizvod i ona se brzo prodaje. S obzirom na to da je riječ o robi koju prati brz promet, ona zahtijeva i jeftiniji transport. Postoji problem cijene transporta vode do Emirata, Saudijske Arabije i Katara. Kako bi naša voda bila transportirana brodom ili avionom, poskupit će njena finalna cijena na tržištu”, rekao je.

Izvor: Faktor.ba