Štrajkačima glađu jutros se priključilo još šest radnika Zenicatransa

Dvanaest radnika JKP Zenicatrans – prevoz putnika u nedjelju su u 15.00 sati započeli novi, drugi štrajk glađu ovog mjeseca, a jutros si im se priključila još šestorica kolega – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata Huso Sarvan.

“Oni su u štrajku glađu za koji ja, lično, nisam. Nisam za to da ljudi izlažu riziku svoje zdravlje i svoje obitelji. Oni su se, jednostavno, sami odlučili na ovaj korak, da ukažu nadležnim da je krajnje vrijeme da se naši problemi riješe i prekine agonija u kojoj se nalazimo”, kazao je Sarvan.

Podsjetio je da je Gradsko vijeće zasjedalo u četvrtak, ali da tada nije donijelo nikakvu odluku pa oni nastavljaju sa svojim redovnim aktivnosti, u koje je uključena i blokada Autobuske stanice.

Stanica u tom gradu blokirana je od 31. prosinca prošle godine, a Sarvan će, u svojstvu svjedoka u optužnici Gradske uprave Zenica protiv Sindikalne podružnice Zenicatransa, u 10.00 sati svjedočiti pred Općinskim sudom u Zenici.

“Mislim da je ovo sve besmisleno, jer se optužnica odnosi na prekid štrajka. Ovo nije nikakav štrajk, nego samo obustava rada jer nismo u mogućnosti da obavljamo djelatnost za koju smo nadležni”, ističe Sarvan.

Poduzeće je donedavno bilo u blokadi od Kantonalnog ureda Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u međuvremenu skinuta, ali i dalje nemaju novca za kupovinu goriva, jer kompanija Tioil, koja dobavlja gorivo Zenicatransu, nije prihvatila cesiju između Rudnika mrkog uglja Zenica i Zenicatransa.

Po tom sporazumu, Rudnik je, za dug prema Zenicatransu, trebao platiti oko 100.000 duga prema tom naftnom poduzeću, kojem Zenicatrans duguje oko 220.000 KM.

Prethodni članakKod Posušja se gradi vjetroelektrana vrijedna 35 milijuna eura
Sljedeći članakŽupa Vitez: Broj župljana manji za 420 u odnosu na 2018. godinu