Štrajk zdravstvenih radnika DZ Vitez

Polusatnim okupljanjem zdravstveni radnici Doma zdravlja Vitez jučer su održali polusatni štrajk upozorenja i tako poslali poruku Vladi KSB da ne prihvataju ponuđeni kolektivni ugovor. Tako će nastaviti i danas i sutra, štrajk upozorenja od 10,00 – 10,30 sati za vrijeme pauze.
Pregovarački tim Vlade KSB ponudio je zdravstvenim radnicima povećanje satnice sa sadašnjih 2,31 KM na 2,40 KM po satu, ali Sindikat to nije prihvatio i traže povećanje koeficijenta za 0,2.

– Vlada nudi povećanje satnice, ali je prije toga dala povećanje koeficijenta za 1 Sindikatu doktora medicine i stomatologije. Nama nude povećanje satnice i time bi medicinske sestre dobile povećanje od 15 do 30 KM.

Povećanje satnice se ne može dati samo jednoj kategoriji. Na ovaj način povećala bi se satnica i onima koji su povećanje već dobili. Oni su povećanjem koeficijenata plaće doktora povećali u prosjeku od 380 KM do 450 KM. Povećanjem satnice medicinska sestra bi dobila 15 KM, drugi radnici po 10, a doktori više od 100 KM. Mi tražimo povećanje našeg koeficijenta za 0,2 i to ne košta više. – pojasnio je Ifet Halep, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika u JU Bolnica Travnik.

Nezavisni strukovni sindikat zdravstvenih radnika okuplja inžinjere biohemije, radiologije, medicinske sestre i tehničare, te prateće službe u bolnicama i domovima zdravlja. Praksa polusatnih štrajkova upozorenja bit će nastavljena i narednih dana.

Vlada Srednjobosanskog kantona je ranije donijela zaključak da ostaje pri ponudi za povećanje satnice sa 2,31 KM na 2,40 KM i da je to konačna odluka.

Prethodni članakBiH prvi put na Evropskim sportskim igrama za dijalizirane i transplantirane bolesnike
Sljedeći članak“Lude sedamdesete” odigrane u Zenici na početku kampanje „65+ razloga za život“