‘Strah u životu, strah u vjeri’

„Strah u životu, strah u vjeri” bila je tema tribine organizirane u okviru aktivnosti „Kulturni četvrtak u Napretku”, koje redovito, četvrtkom organizira HKD Napredak, podružnica u Vitezu.

Gost, ako se to tako može reći za mjesnog župnika, u četvrtak navečer bio je fra Marko Kepić, istaknuti franjevački intelektualac, čije se i propovijedi slušaju s punom pozornošću i zanimanjem. A tako je bilo i na ovoj tribini u punom Klubu HKD Napredak, koju je fra Marko u svojstvu uvodničara, na vrlo zanimljiv i mislima poznatih filozofa, mislilaca, književnika, teologa…, tematski pozicionirao, otvorio i vodio.

Govorio je i objašnjavao fra Marko o strahovima koji određuju i na neki način i usmjerava ljudski život, o strahu koji uvijek nađe „rupu” da bi ušao u ljudski život, unoseći nemir, strepnju…, o „blokadama” koje kod ljudi izaziva strah, o strahu od nepoznatog, od neizvjesne i „nepoznate” budućnosti, o strahovima i dogmama u Crkvi kroz povijest od moći „izvana” i moći i protivnika „iznutra”, o (iz straha) bježanje od slobode, o odnosu…, i o nizu drugi razloga u životu svakoga čovjeka..

Prigodnim riječima, primjerima potkrijepljenim i činjenicama, iznosio je fra Marko kako i na koji način se othrvati strahu, kako ga savladati, izbjeći zamke straha…!. Kako, kada je i Isus u muci na križu govorio: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio!? Kako Isusov strah nazvati, objasniti, a ne dozvoliti da se to doživljava kao očaj?

„Čovjek se sam ne može othrvati strahu. Treba tražiti radost u obraćanju Bogu, a nikako u strahu od Boga. Pred Bogom se ne treba bojati jer Bog svakog od nas prihvata onakvim kakvi i jesmo. Mi u svojim strahovima nismo sami, Bog nije digao ruke od nas. Jer u nas je ušao i božji strah za nas”, poručio je fra Marko, ističući kako oni koji vjeruju lakše će savladati strah, te kako u iskrenoj ljubavi i vjeri, na životnom putu s načelima Evanđelja, neće biti strahova. „Treba tražiti snagu u vjeri, u „radosnoj vijesti uskrsnuća. Isus nas tješi, poručuje nam da nakon ovozemaljskog života nećemo otići u ništavilo jer, „tamo” nas čekaju ruke Gospodinove”.

Nakon zaista zanimljivog izlaganja viteškog župnika fra Marka Kepića o strahu u životu i strahu u vjeri, o ljubavi i strahu, o strahu i vjeri u uskrsnuće, o „radosnoj vijesti”, razvila se vrlo zanimljiva diskusija, prigodna i pogodna, posebno u ovo korizmeno vrijeme, u čekanju nadolazećeg najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa.

Zvonimir Čilić / VL