Stomatološka ordinacija za djecu i odrasle s posebnim potrebama

Jučer (srijeda 10. listopada 2018. godine) svjedočili smo još jednom poduhvatu, velikom  medicinskom iskoraku, u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić.  Naime, u ovoj bolnici je uređena, suvremeno opremljena i u srijedu 10. listopada, počela je s radom stomatološka ordinacija za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama.

No, treba znati da ova populacija popravljanje i vađenje zuba radi pod općom anastezijom i uz obvenu prisutnost i aktivno sudjelovanje, uz anastezijologa  i stomatologa, i oralnog kirurga.

„Ponosni smo na svaki poduhvat, iskorak koji napravimo u našoj bolnici, a proteklih godina bilo ih je dosta. Međutim, ovaj današnji, svrstao bih u sami vrh jer je riječ, prije svega, o poduhvatu ljudske dobrote, humanosti, ljudskosti…, veliko olakšanje djeci i odraslim osobama s posebnim poteškoćama, nošenje teškoga bremena koji cijeli život nose na svojim leđima. A kada govorim o ljudskosti, dobroti, humanosti…, mislim na ljude koji su sve ovo vodili i radili, doveli akciju do kraja, bez ikakvih novčanih ili bilo kojih drugih naknada. Akcija, vrijedna pažnje i poštovanja, uz naglasak da je ova ordinacija, jedina na području Srednjobosanske županije, za svu djecu i odrasle osobe s ovoga područja“, kazao je ovom prilikom, ne skrivajući zadovoljstvo, ravnatelj Hrvatske bolnice „Dr, fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, primarius dr. Velimir Valjan.

Ordinacija, sa suvremenom opremom kupljenu uz financijsku podršku Ministarstva zdravstava Srednjobosanske županije, na čelu s ministrom, Nikolom Grubešićem, smještena je u okviru bolničke kirurgije, tako da odmah poslije stomatoloških zahvata pod općom anastezijom, pacijenti budu smješteni na tom odjelu.

Danas su napravljeni prvi zahvati na težim slučajevima. A vrijednom domaćem medicinskom kadru ovaj put su pomagali stručnjaci iz mostarske Kliničke bolnice,  stomatologinja, dr. Lidija Latić- Arapović, anasteziolog dr. Zoran Karlović, te asistentice, anasteziološka i stomatološka, Slavica Šimić i Anita Martinac. Od domaćih kadrova s područja Srednjobosanske županije bili su uključeni stomatolozi, dr. Anja Hačimić i dr. Ivana Dunđer Vidović, dr. Ozrenkom Rajić, dr Nikola Kezić, na čelu s anasteziologom, dr. Petrom Lekićem. Na čelu cijelog stručnog tima, je stomatolog, Nikola Matković koji je u ovaj projekt uključen od samih začetaka, te mu pripadaju mu velike zasluge. A upravo dr. Nikola Matković je kazao, kako je velika prednost što je ordinacija na bolničkom odjelu Kirurgije a bit će dostupa potrebitim svaki dan, puna 24 sata. Dodao je kako je u realizaciji ovog velikog poduhvata velika zasluga i glavne medicinske sestre novobiljanske bolnice, časne Ankice Tomas, a zasluge pripadaju i Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije.

Ovaj projekt je inicirala Udruga za pomoć djeci i odraslim s posebnim potrebama „Betanija“ iz Viteza, a na udruživanje, kako nam je kazala predsjednica, Helena Štrbac, natjerala ih je potreba, nužnost, nebriga nadležnih, neodgovarajući uvjeti liječenja, nemogućnost rehabilitacije, nedostatak stručne pomoći.

„Ovo je za nas, našu djecu, članove obitelji s posebnim potrebama, veliki dan, a ja, u ime Udruge „Betanija“ zahvaljujem se svima koji  su, na bilo koji način, pomogli i podržali našu akciju, a prije svih ravnatelju Hrvatske bolnice „Dr, fra Mato Nikolić“, primariusu dr. Velimiru Valjanu, županijskom ministru zdravstava, Nikoli Grubešiću i stomatologu, Nikoli Matkoviću koji je s nama od prvoga dana i pripadaju mu velike zasluge što je akcija urodila plodom. Naravno zahvaljujemo se i našim dragim prijateljima iz mostarske kliničke bolnice, ljudima visoke stručne i ljudske kvalitete i dobrote koji su tu s nama“, kazala je predsjednica Udruge, Helena Štrbac.