Što prvo učiniti kada vam automobil prokliže?

Prvi korak koji trebate napraviti prije početka zimskih uvjeta vožnje jest zamijeniti ljetne gume zimskima.

Međutim, samim stavljanjem zimskih guma niste učinili mnogo ukoliko i samu vožnju ne prilagodite zimskim uvjetima. Naime, niske temperature, poledica i snijeg dovode do smanjenog prijanjanja, odnosno teže kontrole nad aktivnostima poput pokretanja, ubrzanja, usporavanja i općenito upravljanja nad vozilom. Posebno zahtjevno optimalno prianjanje u vožnji uzbrdicama i nizbrdicama kao i u oštrim zavojima moguće je postići pravovremenim smanjenjem brzine i odabiranjem ispravnog stupnja prijenosa, piše Večernji list.

Također, na uzbrdicama se, kao i nizbrdicama te zavojima pojavljuju dodatne sile između površine gume i kolnika koje mogu uzrokovati gubitak kontrole nad vozilom, pa opreza nikada dosta. Ako vaše vozilo ima ABS sustav, nemojte pritiskati papučicu kočnice nekoliko puta zaredom već kočite lagano i držite smjer. Ako se vozilo, bez obzira na sve mjere predostrožnosti ipak počne zanositi, odmah valja pritisnuti papučicu spojke te vozilom upravljati u smjeru zanošenja sve dok ponovno ne uspostavite kontakt između kotača i podloge. Najopasnija su mjesta mostovi, strmine, zavoji, raskrižja i semafori jer sa na njima najbrže zaleđuje i postaju skliski. Posebna se pažnja treba posvetiti i vožnji uz jezera i kroz šume jer je zbog više vlage na tim područjima i opasnost veća.

Temperatura između nula i tri stupnja iznad nule smatra se najopasnijom. Iako mnogi misle da tada nema opasnosti, temperatura zemlje zapravo je ispod nule i ceste još uvijek mogu biti zaleđene. S obzirom na to da na zaleđenim površinama zaustavni put može biti i do deset puta dulji nego na ‘normalnoj’ suhoj cesti, trebalo bi uz polaganu vožnju između vozila održavati barem tri puta veći razmak nego u ‘normalnim’ uvjetima vožnje.

No, prije svega se preporučuje defanzivni način vožnje odnosno vrsta ponašanja u prometu gdje vi kao vozač predviđate sve potencijalne situacije te u skladu s njima već imate unaprijed pripremljenu reakciju. Za posebno teške uvjete na cesti poželjno je da imate i lance za gume i to metalne jer su sigurniji od plastičnih, a ujedno i drobe led. A vjerojatno najvažnije temeljno pravilo za sigurnost je pravodobno informiranje o stanju na cestama. Ako su vremenski uvjeti i stanje na cesti iznimno nepovoljni najbolje bi bilo odgoditi put dok se stanje ne normalizira.

Prethodni članakBusovača: Večeras promocija knjige “Điđarije moje mašte”
Sljedeći članakHZ HB i Vukovar se ne zaboravljaju