Što prvo napraviti kada stanete na morskog ježa

Ako su iglice jako duboko i ne možete ih izvući, možete upotrijebiti vrući vosak

Ima li što gore nego kad uživanje u moru prekine bolni uzvik? Morski ježevi su naizgled bezazlene životinje, ali mogu izazvati veliku bol i probleme. Neki dijelovi njihovog tijela ispuštaju otrov, pa su osim uboda, koji je bolan sam po sebi, moguće i druge posljedice.

Ako stanete na morskog ježa, postoji nekoliko stvari koje biste trebali odmah napraviti. Prvo trebate izvući iglice ako su vam ostale u koži, i to što je prije moguće kako biste smanjili izloženost otrovu. Veće iglice mogu se izvući pincetom, a pritom trebate biti oprezni i izvlačiti ih polako kako se ne bi slomile. Ako su iglice jako duboko i ne možete ih izvući, na mjesto uboda stavite vrući vosak, na primjer sa svijeće.

Nakon sušenja uklonite vosak, a iglice bi trebale izaći s njim. Nakon vađenja iglica operite ranu sapunom i vodom, što može biti bolno, ali je potrebno. Ako nešto od ovoga ne možete napraviti sami ili se bojite, najbolje je da se javite liječniku. Liječniku se obratite i ako niste sigurni da ste izvukli sve iglice.

Prethodni članakVeliki broj izlagača na sajmu i više od šezdeset nagrada
Sljedeći članakVitežanin Ivan Jukić potpisao ugovor za Koronu Kielce