Što je STIGMA?

U sklopu kampanje “Ostani doma – Doma je najljepše” nastavljamo s objavom afirmativnih, korisnih i zanimljivih tekstova. Sukladno trenutku u kojemu se nalazimo, odlučili smo našu kampanju proširiti i na borbu protiv stigmatiziranja oboljelih osoba, kojima je sada naša potpora najpotrebnija. Danas ćemo se pojaviti samim pojmom stigme, a u danima koji slijede očekujte cijeli niz tekstova na ovu temu.

STIGMA je riječ grčkog porijekla koja je u Antičkoj Grčkoj označavala biljeg/znak koji se urezivao ili spaljivao na kožu robova, kriminalaca ili izdajnika, sa namjerom da ih se označi kao sramotne i nemoralne osobe – osobe koje treba izbjegavati, pogotovo na javnim mjestima.

Danas se izraz stigma ili STIGMATIZACIJA koristi u kontekstu negativnog obilježavanja određenih osoba kao abnormalne, sramotne, ili na neki drugi način nepoželjne, što uključuje pričanje iza njihovih leđa, ismijavanje, izbjegavanje kao i posljedično socijalno udaljavanje od tih osoba.

Na stigmu možemo gledati kao na ETIKETU koja razlikuje osobu ili grupu osoba od drugih na omalovažavajući/obezvrijeđujući način, pa tako ljudi mogu biti etiketirani na osnovu boje kože (rasna pripadnost), tjelesne veličine (stupanj gojaznosti), odjeće (siromaštvo), mentalnog zdravlja (osobe s psihičkim poteškoćama) i slično.

Stigma je uzrokovana kombinacijom neznanja i straha, što je podloga stvaranju različitih stereotipa i predrasuda, a što u konačnici dovodi do diskriminacije članova stigmatizirane grupe.

Stigmatizacija dovodi do isključivanja osoba iz raznih segmenata društva. Društvena isključenost znači da osoba nije u prilici da bude aktivnim članom društva i da joj se ne pružaju jednake mogućnosti koje imaju drugi ljudi. Uzrokuje promjene u osjećanjima, stavovima i ponašanju osoba koje su stigmatizirane kao i kod članova njihovih obitelji.

3 elementa stigme:

  1. STEREOTIPI (NEZNANJE)
  2. PREDRASUDE (NEGATIVNI STAVOVI)
  3. DISKRIMINACIJA (PONAŠANJE)

Stigma rezultira u:

> Diskriminaciji > Socijalnoj isključenosti > Strahu i stidu > Ljutnji i frustriranosti >  Nepovjerenju > Neuposlenosti > Neriješenom stambenom pitanju > Niskom samopouzdanju > Narušenom samopoštovanju > Slaboj socijalnoj podršci

Individualni doprinos u borbi protiv stigmatizacije( savjet stručnjaka)

  • Educirati se o vašem problemu
  • Educirati  okolinu – pouzdane, točne informacije o uzrocima ili manifestacijama problema mogu utjecati na smanjivanje predrasuda
  • Podijelite svoja iskustva s drugima – najbolji način da netko shvati kroz što prolazite je da mu o tome pričate!
  • Važno je da se obratite za pomoć! Vi imate pravo da budete ravnopravan, produktivan član društva i to ćete prije svega ostvariti tako što ćete se osjećati bolje. Borba protiv stigme podrazumijeva i to da na vašem  primjeru pokažete da je moguće  i pored problema biti uspješan
Prethodni članakPrim. dr. Velimir Valjan: Poduzeli smo sve mjere kako bi zaštitili pacijente i djelatnike!
Sljedeći članakČerkez: Nemojmo stigmatizirati ljude koji su u samoizolaciji (VIDEO)