Što je prava istina o stanju i cijenama peleta na tržištu?

U prethodnim danima, kada su BiH okovali sibirski minusi, povećala se i potraga za ogrjevom, bilo da je riječ o ugljenu, peletu ili nečemu drugom.

Međutim, vijest koja je odjeknula u bh. medijima jeste ta da je uveliko zavladala nestašica peleta u BiH, te da i sami bh. proizvođači ne mogu zadovoljiti potražnju na tržištu.

Vođeni ovom informacijom razgovarali smo sa Saidom Karalićem, direktorom Kovan MI d.o.o. Gračanica, koja se godinama uspješno bavi proizvodnjom proizvoda za zagrijavanje stambenih, poslovnih i industrijskih objekata uz korištenje isključivo obnovljivih izvora energije i svoje proizvode respektabilno plasira u BiH, ali i na brojna inozemna tržišta, piše Radiosarajevo.ba

Nije istina da na bh. tržištu nema peleta iako su to pojedini mediji tijekom proteklih dana plasirali u javnost. Naši proizvodni pogoni rade punim kapacitetom, i mi kao vodeća kompanija za proizvodnju peleta u BiH svakodnevno osiguravamo svim kupcima ovaj energent, govori Karalić.

Kako je rekao, informacija da su cijene peleta uslijed nestašice na tržištu u posljednjih nekoliko dana dodatno “skočile” su, također, netočne.

Cijene peleta formiraju se na bazi nesezonske, međusezonske i sezonske cijene i otvoreno tvrdim da se ove cijene nisu mijenjale još od 2012. godine. Sezonska cijena peleta kvalitete A1 počevši od 15. listopada 2016. godine pa do danas iznosi 280 KM, kaže Karalić.

Za kraj razgovora, Said Karalić ističe da Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal za pelet koji, nažalost, nije dovoljno iskorišten, te napominje da svaki proizvod koji se proizvede u našoj zemlji doprinosi jačanju ekonomije u BiH.

Prethodni članakČitajte deklaracije i ne jedite hranu na kojoj ovo piše
Sljedeći članakPredstava “Umišljeni bolesnik” oduševila prepuni HKC u Novoj Biloj