Stiže zima s kišom i snijegom

Da se neki drugi dan dogodila nagla promjena vremena, iz koje su stanovnici iz laganije odjeće odmah prešli u bunde i deblje jakne, vjerojatno bi to bila jedna od udarnih vijesti, ali jučer, zbog globalnih događaja, nije bilo tako.

Naime, pojedina područja BiH jučer su se probudila u snijegu. Nakon što je ponedjeljak donio toplo vrijeme, brojni su sjedili na terasama svojih domova i kafića kao da je neki od proljetnih ili, barem, ranih jesenskih mjeseci, ali utorak je nagovještavao promjenu vremena, primjereniju nazivu mjeseca studenoga. – Da, hladnije je nego inače. Temperatura u automobilu je 5 stupnjeva, ali meni djeluje kao da je još hladnije, govori nam čovjek kojeg smo zatekli jučer u Mostaru dok je zagrijavao automobil za put na posao. Da su se dogodile promjene, potvrđuju nam i u Federalnom hidrometeorološkom zavodu. Ipak, naglašavaju da hladnije vrijeme nije nikakvo iznenađenje za ovaj dio godine.

Snijeg prešao u kišu

– Do nedjelje će biti nestabilno s oborinama. Nije to ništa neočekivano, ovo se ranije najavljivalo. Malo snijega koji je pao jučer uglavnom je prešlo u kišu. U načelu, nigdje nije bilo ozbiljnijih snježnih oborina. Danas i sutra očekuje se kiša. Sutra bi moglo biti većih oborina, od 20 do 40 litara po četvornom metru, a možda najrizičnije bude na području Krajine, na istoku i jugoistoku BiH, gdje bi moglo pasti više kiše, govore nam u Federalnom hidrometeorološkom zavodu. Prognozu na svojoj stranici objavio je i neovisni meteorolog profesor Zoran Zadro koji nestabilnost i hladnoću očekuje do nedjelje. Najavio je i da će nakon jučerašnjeg pogoršanja, koje se dogodilo u noći s utorka na srijedu, doći do novog pogoršanja i pri tome će ponovno biti obilnije kiše.

Idući tjedan smirivanje, ali…

– Lokalno, ponovno može biti problema s velikim oborinama, ali nadam se bez većih posljedica. Prognoze za idući tjedan su optimističnije, tako da bi vjerojatno mogla nastupiti postupna stabilizacija vremena i zatopljenje. Kiše bi još moglo biti u ponedjeljak i tijekom utorka. Nakon toga bi se moglo spojiti barem nekoliko dana suhog, stabilnog i sunčanog vremena, istaknuo je Zadro najavivši nakon toga destabilizaciju od 19. do 26. studenoga.

– Prema trenutačnim dugoročnim prognozama, vjerojatno nas čekaju zimski mjeseci s kišom i snijegom, piše Večernji list.

Prethodni članakPonovno opljačkana sportska kladionica u Novom Travniku
Sljedeći članakGlasanje za najboljeg FIBA 3×3 igrača svijeta; Palavra jedan od kandidata