Stiže promjena u prometu na bh. cestama, a kazne i do 500 maraka

Posjedovanje obvezne zimske opreme bez obzira na vremenske uvjete obvezno je u periodu od 01. studenoga tekuće do 01. travnja naredne godine za sva motorna vozila osim svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije). Kazne za neposjedovanje zimske opreme kreću se od 40 do 500 maraka.

Zimska oprema podrazumijeva:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka. 

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni, prenosi N1.

Pripremite vozilo za zimu

U zimskom periodu, niske temperature i česte i obilne padaline izuzetno nepovoljno utječu na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi.
Zbog snijega ili poledice sustavi teže prenose snagu na podlogu, sol nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila.

Stoga je neophodno adekvatno pripremiti i sebe i svoje vozilo za nadolazeću zimu.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:

– 40 KM za vozača po članu 238. st. 1. točka 38.
– 500 KM za poduzeća ili drugu pravnu osobu po članu 234. stav 1. točka 22.
– 500 KM za fizičku osobu koje samostalno obavlja djelatnost prevoza po članu 234. Stav 2. točka 22.

Među mjerama i isključivanje iz prometa

Pored novčanih sankcija, sljedeće mjere mogu se poduzeti u slučaju ukazane potrebe, i to:

a) u skladu sa odredbama člana 170. istog zakona na određenom putu ili dijelu puta, u određene dane ili u određenom vremenskom periodu, mogu se propisati zabrane ili ograničenja prometa za sve ili pojedine vrste vozila, ograničiti brzina kretanja vozila, ako su te zabrane ili ograničenja neophodni radi sprečavanja ili uklanjanja opasnosti za sudionike u prometu, ili ako su u pitanju razlozi za neometani promet, odnosno ako se može opravdano očekivati da će promet biti posebno gust ili otežan,

b) odredbama člana 228. istog zakona, između ostalog, propisano je da će ovlaštena osoba ako zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obvezna, narediti vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, ili da vozilo odveze do određenog mjesta gdje može da otkloni neispravnost, odnosno da vozilom nastavi kretanje na putu na kojem je kretanje te vrste vozila dozvoljeno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, u suprotnom, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz prometa i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.