Stiže Kinect za Windowse

Microsoft je službeno objavio kako radi na verziji svojeg kontrolera Kinect namijenjenog korištenju putem osobnih računala temeljenih na Windowsima. Uređaj bi trebao biti dostupan negdje početkom sljedeće godine, a hardverske promjene u odnosu na “običnu” verziju namijenjenu Xboxu su samo manje optimizacije.

Vjerojatno najveće unaprijeđenije je mogućnost da “vidi” osobe udaljene samo 50 centimetara od uređaja, dok verzija Kinecta za Xbox zahtjeva potpuno skeniranje tijela na udaljenosti od gotovo 2,5 metra.

Najznačajnije unaprijeđenije verzije Kinecta za Windowse je mogućnost da “vidi” osobe udaljene samo 50 centimetara od uređaja.

Više informacija može se pronaći na službenom Microsoftovom blogu.

Što je Kinect?

KINECT za Xbox360 (poznat još i pod radnim nazivom PROJECT NATAL) predstavlja poseban užitak u igranju i multimediji bez kontrolera (“TI SI KONTROLER” – zvanični slogan), koji dolazi iz kompanije Microsoft za Xbox 360 igračku konzolu, koja bi u budućnosti mogla imati i podršku za računare putem Windows 8 operativnog sistema. Bazirana kao dodatak u vidu web kamere, omogućuje korisnicima kontrolu i interaktivnost nad samom konzolom bez pritiskanja tastera i upotrebe dosadašnjih džojstika ili dodatnih kontrolera kroz veoma inovativan, jednostavan i prirodan korisnički interfejs koristeći pokrete tijela i glasovne naredbe. Projekt koji ima za cilj da pomjeri granice dosadašnje percepcije igara za konzole. KINECT je direktan konkurent sa Wii Remote (Wii MotionPlus) i Playstation Move (PlayStation Eye) proizvodima kompanija Nintendo i Sony (Wii i Playstation 3) sa konceptom igara koje se kontroliraju pokretima.

{youtube}p2qlHoxPioM{/youtube}

KINECT je prvobitno pušten u prodaju u Sjevernoj Americi 4. Novembra 2010. godine, dok je u Europu stigao 10. studenog iste. Dolazi nam u ponudi kao KINECT dodatak u vidu samostalnog uređaja sa igrom KINECT Adventures, a takođe i u paketu sa Xbox360 konzolom (sa 4GB ili 250GB HDD-om) takođe sa igrom KINECT Adventures. Sama ideja igranja bez kontrolera donijela je ovom uređaju veliku planetarnu popularost koja se može prikazati i u brojkama tj. u prodatim jedinicama. Gledajući od 29. studenog 2010. godine prodano je više od 2.5 miliona primjeraka sa tendencijom rasta.

 

bug.hr