Stier: Turska svoju politiku prema BiH mora uskladiti s EU

Članovi Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta jučer su usvojili izvješće o napretku Turske za 2013. godinu. Usvojen je i amandman zastupnika Davora Ive Stiera, stalnog člana odbora, kojim Parlament traži od Turske da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi s politikom EU.

Stierov amandman prenosimo u cijelosti:

“Primjećuje povećani angažman Turske u Jugoistočnoj Europi, posebice u Bosni i Hercegovini, te potiče turske vlasti da usklade svoje stavove sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, te da koordiniraju diplomatske aktivnosti s Visokom predstavnicom s ciljem da dodatno ojačaju suradnju s državama članicama EU”.

Zastupnik Stier, kojem je Bosna i Hercegovina jedno od prioritetnih područja rada u Europskom parlamentu, već je i ranije upozoravao na povećanog angažmana Turske u BiH te isticao kako je neprihvatljivo da Turska brine više za BiH od EU.

Stier je prilikom prosvjeda u BiH upitao Visoku predstavnicu EU za vanjske poslove Catherine Ashton jesu li Bakir Izetbegović ili neki od drugih članova Predsjedništva BiH bili u stalnom kontaktu s njom tijekom krize. Pitanje je bilo postavljeno u kontekstu izjave Bakira Izetbegovića da je tijekom krize bio u stalnom kontaktu s turskim ministrom vanjskih poslova.

Stier je i zastupničkim pitanjem Visokoj predstavnici zatražio od europske vanjske službe konkretne mjere kojima bi EU preuzela vodeću ulogu u politici međunarodne zajednice prema BiH.

Prethodni članakPoklade u Vitezu
Sljedeći članakRaspored radarskih kontrola na području općine Vitez u prvom tjednu ožujka