Stećak koji je bio ponuđen na prodaju nije pomjeran

Predstavnici Zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa Županije Središnja Bosna, zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova i inspekcijom ŽSB kontrolom su utvrdili kako stećak koji je bio ponuđen na prodaju putem platforme OLX nije pomjeran.

Direktor Zavoda Aziz Ćatić potvrdio je Feni da je u vezi s pokušajem prodaje tog vrijednog kulturnog naslijeđa kontaktirano i župsnijsko tužiteljstvo koje je zaključilo da u tom slučaju nema elemenata za kazneno gonjenje.

– Vlasniku zemljišta na kojem se nalazi stećak smo uputili obavijest u kojoj je navedeno da bez suglasnosti nadležne institucije ne smije poduzimati nikakve radnje koje bi mogle narušiti svojstvo dobra. Ukoliko to neispoštuje odgovarat će prema zakonu – navodi Ćatić.

Iz Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika su potvrdili da je riječ o stećku sjemenjaku koji nije evidentiran.

Podsjetimo, na platformi OLX u travnju je bila oglašena prodaja srećka. “Prodajem kameni stećak, ručno isklesan sa šest pravilnih strana iz 1268. godine. Kamen je od granita te je pogodan za spomenike”, pisalo je u oglasu o prodaji stećka, kao i to da je nadgrobni spomenik težak tri tone.

Prethodni članakHUM: Pomoć za ženu iz Viteza da živi u uvjetima dostojnim čovjeka
Sljedeći članakZavršen projekt plinovoda Zagvozd-Posušje–Novi Travnik s odvojkom za Mostar