Stanovnici BiH imaju najveće troškove života u regiji

Građani BiH imaju najveće troškove života u odnosu na cijelu regiju, a što pokazuju odnos cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i prosječnih primanja u Bosni i Hercegovini. Tako osnovne prehrambene proizvode građani u BiH plaćaju skuplje i do 30 %, dok su im mjesečna primanja među najnižim u okruženju.

Standard radnika je toliko loš da sa jednom prosječnom plaćom ne mogu preživjeti od prvog do prvog u mjesecu, a posebice su ugroženi oni kojima su plaće neredovite ili koji rade sezonske poslove, te plaću primaju samo tri-četiri mjeseca u godini.

Premda ni okruženju mnogima ne “cvjetaju ruže”, uglavnom lakše prežive od građana u BiH. Iako se plaće u Srbiji tek nešto niže od prosjeka u BiH, ali je zato u BiH skuplje brašno i prerađevine od brašna, prerađevine od mesa, mlijeko, mast, pirinač, kupus, luk, grašak, sardine i mnogi drugi proizvodi. U odnosu na Hrvatsku i Crnu Goru, stanovnici BiH plaćaju nešto skuplje proizvode, dok su prosječna primanja stanovnika ovih država mnogo veća u odnosu na primanja u BiH.

Prosječnoj plaći u BiH od 820 KM, i nije tako ni loše, da prosjek ne vara. Naime, dok se plaće državnih službenika, čelnika banaka i osiguravajućih kuća oko desetak tisuća maraka i više, zaposlenici u mnogim industrijskim granama, trgovinama te većina u privatnim tvrtkama prime svakog mjeseca tek polovicu prosjeka. Prosječna primanja stanovnika Hrvatske skoro su dvostruko veća nego u BiH i iznose oko 1.430 maraka, dok je prosječna plaća u Crnoj Gori u srpnju iznosila više od 930 maraka. Prosječna primanja u Srbiji manja su za oko 50 KM i iznose 753 KM. Cijene u BiH su bile stabilne do pred kraj 2010. godine, kada je sve počelo poskupljivati, a izdvajanja za osnovne troškove života nastavile nekontrolirano rasti. 
Tako je u posljednje vrijeme došlo do poskupljenja pilećeg mesa i ribe, dok susjedi nisu mijenjali cijene ovih proizvoda.

Četveročlana obitelj u BiH u srpnju ove godine za sindikalnu potrošačku košaricu trebala je izdvojiti 1.742 marke, što je za oko 135 KM više ili 8,3 % u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najveći rast troškova zabilježen je kod prehrane, jer je u srpnju ove godine četveročlana obitelj za ishranu trebala izdvojiti 14,1 % više novca nego u istom mjesecu prošle godine.
Prosječna plaća ne prati rast troškova, jer je u srpnju ove godine iznosila 820 KM i veća je za tridesetak maraka u odnosu na prosječnu plaću iz istog razdoblja lani.
Tako s prosječno isplaćenom plaćom u srpnju ove godine četveročlana obitelj može osigurati tek 46,5 % sindikalne košarice, dok je u prošloj godini mogla kupiti oko 50 % ovih proizvoda i usluga.