Stanje se malo popravlja, ali su i dalje poplavljene stotine kuća u BiH

Deseci magistralnih i regionalnih cesta u Bosni i Hercegovini poplavljeni su ili oštećeni u klizanju zemljišta, a stotine obitelji su evakuirane jer su im kuće poplavljene zajedno s drugim objektima zbog kiše koja pada od utorka te je izazvala bujice i veliki porast vodostaja rijeka.

Meteoalarm je u četvrtak ponovno izdao upozorenje za kišno i grmljavinsko nevrijeme na širem području Banje Luke, Sarajeva i Tuzle. U Banjoj Luci je 247 obiteljskih kuća poplavljeno, dok je 14 stambenih objekata ugroženo klizištima, izjavio je gradonačelnik Slobodan Gavranović. U izjavi za novinare nakon izvanredne sjednice Kriznog stožera gradonačelnik Gavranović pojasnio je da je na području grada aktivirano 60 klizišta.

Nabujala rijeka Tinja poplavila je preko 300 obiteljskih kuća u općini Srebrenik zbog čega su iz najugroženijih područja iseljene 22 obitelji.

Aktivirana brojna nova i stara klizišta, stanje u Tuzlanskom kantonu se popravlja

Situacija u Tuzlanskom kantonu se postupno smiruje u odnosu na jučerašnji dan kada su u pitanju poplave.

Zahvaljujući prestanku padalina tijekom noći voda se postupno povlači iz poplavama najugroženijih područja, prije svega općina Gračanica, Srebrenik i Čelić. Sada se strahuje od pokretanja novih klizišta, posebno u Općini Tuzla na kojoj je u posljednja 24 sata već registrirano 37 novih pomicanja tla.

Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla: “Zahvaljujući tome što je kiša sinoć malo oslabila, situacija na mnogim područjima Tuzlanskog kantona se smirila. Vodotoci se povlače u korita tako da u ovom trenutku imamo situaciju koja je dosta povoljnija nego što je bila. U općini Srebrenik je otvoren magistralni put, evakuirane su 22 osobe i nastavlja se crpljenje vode. Stanje se polako smiruje, nažalost, počinju se aktivirati klizišta. Tako je u općini Tuzla tijekom protekla 24 sata aktivirano 37 novih klizišta.”

Situacija na području banjalučke općine se polako stabilizira, a vodostaji Vrbasa i Vrbanje su u padu. Ipak, izvanredna situacija je još na snazi u Čelincu i Kostajnici, gdje se stanje popravlja u odnosu na prethodne dane.

Zatvorene magistralne ceste

Obilne kiše dovele su do rasta vodostaja rijeke Brke koja je poplavila nekoliko naselja u južnom dijelu Distrikta Brčko. Voda je prodrla u naselja Palanka i Brka koja su bila poplavljena i u svibanjskim poplavama. Brojne magistralne prometnice su poplavljene zbog čega je obustavljen promet na magistralnom putu između Tuzle i Doboja, Prnjavora i Dervente te Tuzle i Bijeljine.

Vlada Federacije BiH je za tri pogođene županije izdvojila ukupno 3,5 milijuna maraka (oko 1,8 milijuna eura) hitne pomoći tijekom svibnja i posljednjih nekoliko dana.

Izvor