Stanje na putevima širom BiH

Kolnik je ovoga jutra zbog kiše mokar na dionicama u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima, dok se u ostatku zemlje vozi po pretežno suhom kolniku.

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolnik. Pojačan promet vozila tijekom dana očekuje se na aktuelnim izletištima, kao i na graničnim prelazima. Apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obvezno drže odstojanje između vozila.

Zbog održavanja vjerske manifestacije „Sv.Ivo“ Podmilačje, danas (23.06.) od 10 do 12 sati i sutra (24.06.) od 06 do 16 sati na magistralnom putu M-16 Jajce-Podmilačje-Banja Luka zabranjuje se promet teretnim vozilima. Promet teretnih vozila će se preusmjeriti putnim pravcima: Jajce-Mrkonjić Grad-Banja Luka, Jajce-Šipovo-Kupres i Travnik-Skender Vakuf-Banja Luka. Također, do sutra (24.06.) do ponoći na području Srednjobosanske županije zabranjen je prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacijskih radova u tunelu Vranduk II prometuje se naizmjenično, jednom trakom. Tijekom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, formiraju se duge kolone u oba smjera. Putnička vozila mogu koristiti alternativni pravac R-445 Zenica-Tetovo-Nemila. Napominjemo da su i na ovom pravcu u tijeku radovi na asfaltiranju, tako da se na mjestima radova prometuje jednom trakom, uz povremene kraće obustave.