STANIĆ BEVERAGES: U Kreševu otvorena tvornica bezalkoholnih napitaka, posao za 52 radnika

Poduzetnik Svjetlan Stanić zaposlio 52. novih radnika u tvornici bezalkoholnih napitaka u Kreševu

Više od godinu dana nakon što je za 45 milijuna eura kupila robne marke i tvornicu voćnih sokova i napitaka Juicy od Agrokora, Stanić Beverages kojom upravlja Svjetlan Stanić, kako su i iz tvrtke i najavili, danas su otvorili novu tvornicu bezalkoholnih napitaka u Kreševu u Bosni i Hercegovini. Investicija je to vrijedna 6,1 milijun eura, a od početka tjedna u njoj već radi više od 70 ljudi.

Stalni posao u novoj tvornici dobila su 52 radnika, proizvodit će prvenstveno za tržišta CEFTA-e, a u planu je i izvoz u Tursku. Kompanija i bez novog proizvodnog pogona s brendovima Juicy i TO pokriva nešto manje od 20 posto tržišta Bosne i Hercegovine, a sada je plan do 2017. osvojiti 25 do 30 posto tržišta. Puno je veći zalogaj ipak Turska, ogromno tržište za naše okvire, jer se na njemu prodaje desetak puta više sokova nego u BiH i Hrvatskoj zajedno. Prvi ugovor o izvozu sokova u Tursku kompanija bi trebala potpisati početkom srpnja, a plasman proizvoda na tursko tržište olakšava ugovor o slobodnoj trgovini koji BiH ima s Turskom. Nadaju se da će u prvim godinama suradnje osvojiti jedan do dva posto turskog tržišta koje iznosi godišnje 1,2 milijarde litara sokova i voćnih napitaka. U kompaniji ističu da je svako tržište specifično po okusima koji se preferiraju, pa se ponuda mora prilagoditi ukusu potrošača.

Dok se u Hrvatskoj najčešće pije sok od jabuke ili naranče, Turci vole guste sokove od breskve, marelice, manga te egzotične okuse. Ambiciozne planove u Stanić Beverages ima i za Hrvatsku. Iako se spekuliralo da će preuzimanjem tvrtke u Hrvatskoj doći do smanjenja broja zaposlenih i izmještanja proizvodnje, dogodilo se upravo suprotno. Stanić Beverages ukupno u Hrvatskoj zapošljava 97 ljudi, pri čemu su tijekom godine otvorili 34 nova radna mjesta. U prvih pet mjeseci 2015. Juicy bilježi rast prodaje i tržišnog udjela. Prodaja je u tom razdoblju u Hrvatskoj porasla oko 5 posto, prodano je oko 250.000 litara sokova i napitaka više nego u istom razdoblju prošle godine. Pozitivan prodajni trend odgovara planovima kompanije da u srednjem roku poveća tržišni udjel na 45 posto u Hrvatskoj. A jačanje tvrtke, i tržišno i kadrovsko, priprema je za proširenje na nova tržišta, ali i širenje asortimana.

Stanić najavljuje da planira proizvoditi dječju hranu i sokove, a razmišljaju i o marmeladama i džemovima. ‘Brend Juicy ima velik potencijal za širenje i kroz druge kategorije proizvoda koje su bazično povezane s voćem. U tom kontekstu do izražaja dolazi naš novi slogan: ‘Od jutra do sutra – Juicy’, kaže Stanić najavljujući nova širenja u području daljnjeg razvoja asortimana. Iz Hrvatske se također planira plasman na nova tržišta, a u kompaniji su ponosni jer su nedavno poslali prvu isporuku za Dubai. Paralelno rade i na jačanju plasmana u Sloveniji te otvaranju tržišta Švicarske i Švedske te ostalih zemalja EU.

Vlasnik tvrtke Stanić hvali mladu ekipu u peteročlanoj Upravi koju čine Nenad Gorjanović, zadužen za marketing, Miroslav Marić, direktor proizvodnje, Boris Bekavac, izvršni direktor , Stjepko Hlevnjak direktor prodaje te Ivan Bacci koji vodi kontroling i financije.

“U Hrvatskoj je tržište sve zahtjevnije i primjetno je da se sve više raslojava na premium brandove, kojima pripadaju Juicy proizvodi, gdje posebice raste potrošnja najkvalitetnijih stopostotnih sokova te na proizvode koji su namijenjeni potrošačima osjetljivijima na cijenu, a koje smo pokrili s našim sokovima robne marke TO, koji pružaju najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu”, pojašnjava Stanić.