Staklo u kuhinji – idealna zamjena za pločice i druge materijale

Kuhinja je središte svakog doma i sukladno tome pri uređenju nove ili renoviranju stare dolazimo u dilemu kako dizajnirati naš prostor u skladu s posljednjim trendovima a da ujedno naša kuhinja bude funkcionalna, praktična i jednostavna za održavanje. Procedura oko uređenja kuhinje najčešće prolazi kroz odabir odgovarajućih pločica, kupovine dovoljne količine, odabira širine i boje fuga i na kraju naši podrumi se pune viškom materijala.

Neupitno je da su tu i radovi nakon kojih slijedi mukotrpno čišćenje kuhinje ali i redovito održavanje zahtjevnih materijala.

Dosadašnji trendovi pločica a posebno fuga predstavljaju noćnu moru kada se iste zaprljaju ili zamaste a kroz određeno vrijeme zbog vlage dolazi do pojave plijesni i gljivica koje sigurno nitko ne želi kod sebe u kuhinji. Trend stavljanja staklenih ploča umjesto klasičnih pločica je zaživio i kod nas. Staklo se lakše i brže čisti, manje se skupljaju nečistoće, a i nema fuga koje mnogi ne vole jer se teško održavaju čiste.

Montaža stakla je vrlo brza i bez nepotrebnog mukotrpnog kasnijeg čišćenja, što je najvažnije. U prosjeku, kupovina stakla umjesto keramičkih pločica i njegovo postavljanje na zid je nešto skuplje od pločica, ali ako cijenu uspoređujemo s pločicama više kvalitete i dizajna, cijene se izjednačavaju u samom početku investicije, a sama lakoća održavanja kasnije štedi naše vrijeme i novac izdvojen za sredstva za čišćenje. Najpoželjnija opcija pri odabiru stakla je kaljeno staklo debljine 6 mm. Stakla se kale i emajliraju (boje) prema željenoj boji, a postoji i mogućnost izrade različitih aplikacija na staklu.

U poduzeću Kristal iz Viteza nude i clear-vision kaljena i bojena (emjalirana) stakla, a to je tip stakla koje je izuzetno čisto i potpuno prozirno, jer obična stakla sama po sebi imaju laganu zelenkastu nijansu te u nekim slučajevima clear-vision daje bolju vizualnost i željenu boju. Kaljeno staklo se preporučuje u svim primjenama jer je otporno na visoke temperature i pet puta jače od običnog (sirovog) stakla. Pri postupku obrade na staklu se mogu izrezivati dijelovi predviđeni za utičnice, nosače, kuhinjska korita i slično. Rok trajanja stakla, ne postoji.
Osim primjene stakla umjesto keramičkih pločica, staklo se može ugraditi u aluminijske profile ili lijepiti na iveral, te tako predstavljati fronte kuhinje. Stakla koja se najčešće primjenjuju u aluminjskom ramu ili lijepe na fronte su također kaljena i emajlirana ili lacobel stakla.

U asortimanu poduzeća Kristal nude se lacobel stakla sa SAFE (sigurnosnom) folijom kako bi se zaštitili od ozljede usljed eventualnog razbijanja stakla jer ovo staklo i u slučaju loma ostaje uz foliju. Uz sve prethodno navedeno od raznih tipova stakala se mogu izrađivati razne police za spremanje kuhinjskih pomagala i namirnica.

Vrlo zanimljiva primjena stakla je na radnoj površini kuhinje umjesto standardne radne kuhinjske ploče, a staklo može biti u željenoj boji. I u ovom slučaju preporučuje se kaljeno staklo te staklo koje se ne može zaparati tzv. antiscratch stakla.

Jedna od prednosti stakla je mogućnost prilagodbe svakom prostoru i dekoru. Također, pri renoviranju kuhinje ne moraju se skidati stare pločice nego staklo se može montirati/lijepiti na pločice ili stare kuhinjske fronte, tako se štedi novac i vrijeme, a kuhinja dobija potpuno novi izgled. Motivi na staklu se rade po izboru, a mogu vašem domu podariti sasvim drugačiji i jedinstven izgled.

Bazu motiva i fotografija poduzeća Kristal iz Viteza možete pogledati prilikom odabira stakla, na njihovom facebook profilu ili web stranici www.kristal.eu.