Staklo u kuhinji – idealna zamjena za pločice i druge materijale

Kuhinja je središte svakog doma i sukladno tome pri uređenju nove ili renoviranju stare dolazimo u dilemu kako dizajnirati naš prostor u skladu s posljednjim trendovima a da ujedno naša kuhinja bude funkcionalna, praktična i jednostavna za održavanje. Procedura oko uređenja kuhinje najčešće prolazi kroz odabir odgovarajućih pločica, kupovine dovoljne količine, odabira širine i boje fuga i na kraju naši podrumi se pune viškom materijala.

Neupitno je da su tu i radovi nakon kojih slijedi mukotrpno čišćenje kuhinje ali i redovito održavanje zahtjevnih materijala.

Dosadašnji trendovi pločica a posebno fuga predstavljaju noćnu moru kada se iste zaprljaju ili zamaste a kroz određeno vrijeme zbog vlage dolazi do pojave plijesni i gljivica koje sigurno nitko ne želi kod sebe u kuhinji. Trend stavljanja staklenih ploča umjesto klasičnih pločica je zaživio i kod nas. Staklo se lakše i brže čisti, manje se skupljaju nečistoće, a i nema fuga koje mnogi ne vole jer se teško održavaju čiste.

Montaža stakla je vrlo brza i bez nepotrebnog mukotrpnog kasnijeg čišćenja, što je najvažnije. U prosjeku, kupovina stakla umjesto keramičkih pločica i njegovo postavljanje na zid je nešto skuplje od pločica, ali ako cijenu uspoređujemo s pločicama više kvalitete i dizajna, cijene se izjednačavaju u samom početku investicije, a sama lakoća održavanja kasnije štedi naše vrijeme i novac izdvojen za sredstva za čišćenje. Najpoželjnija opcija pri odabiru stakla je kaljeno staklo debljine 6 mm. Stakla se kale i emajliraju (boje) prema željenoj boji, a postoji i mogućnost izrade različitih aplikacija na staklu.

U poduzeću Kristal iz Viteza nude i clear-vision kaljena i bojena (emjalirana) stakla, a to je tip stakla koje je izuzetno čisto i potpuno prozirno, jer obična stakla sama po sebi imaju laganu zelenkastu nijansu te u nekim slučajevima clear-vision daje bolju vizualnost i željenu boju. Kaljeno staklo se preporučuje u svim primjenama jer je otporno na visoke temperature i pet puta jače od običnog (sirovog) stakla. Pri postupku obrade na staklu se mogu izrezivati dijelovi predviđeni za utičnice, nosače, kuhinjska korita i slično. Rok trajanja stakla, ne postoji.
Osim primjene stakla umjesto keramičkih pločica, staklo se može ugraditi u aluminijske profile ili lijepiti na iveral, te tako predstavljati fronte kuhinje. Stakla koja se najčešće primjenjuju u aluminjskom ramu ili lijepe na fronte su također kaljena i emajlirana ili lacobel stakla.

U asortimanu poduzeća Kristal nude se lacobel stakla sa SAFE (sigurnosnom) folijom kako bi se zaštitili od ozljede usljed eventualnog razbijanja stakla jer ovo staklo i u slučaju loma ostaje uz foliju. Uz sve prethodno navedeno od raznih tipova stakala se mogu izrađivati razne police za spremanje kuhinjskih pomagala i namirnica.

Vrlo zanimljiva primjena stakla je na radnoj površini kuhinje umjesto standardne radne kuhinjske ploče, a staklo može biti u željenoj boji. I u ovom slučaju preporučuje se kaljeno staklo te staklo koje se ne može zaparati tzv. antiscratch stakla.

Jedna od prednosti stakla je mogućnost prilagodbe svakom prostoru i dekoru. Također, pri renoviranju kuhinje ne moraju se skidati stare pločice nego staklo se može montirati/lijepiti na pločice ili stare kuhinjske fronte, tako se štedi novac i vrijeme, a kuhinja dobija potpuno novi izgled. Motivi na staklu se rade po izboru, a mogu vašem domu podariti sasvim drugačiji i jedinstven izgled.

Bazu motiva i fotografija poduzeća Kristal iz Viteza možete pogledati prilikom odabira stakla, na njihovom facebook profilu ili web stranici www.kristal.eu.

Prethodni članakOdržana 21. sjednica Općinskog vijeća Busovača
Sljedeći članakFacebook carstvo sada čini 1,44 milijarde ljudi