Sretna Badnja večer

Danas je Badnjak, dan uoči katoličkoga Božića. Ime mu dolazi od riječi bdjeti, jer se na Badnju večer simbolički bdije čekajući Kristovo rođenje. Isus Krist je, govoreći o svom povratku i uspostavljanju Božje vladavine nad Zemljom, ozbiljno upozorio sve Kršćane da moraju biti duhovno budni i da tako pripravni čekaju njegov povratak, što je temelj Kršćanske vjere.

Badnjak je samo simbol onoga što je Bog preko svog sina obećao. Inače, prema katoličkoj tradiciji Badnjak je bogat narodnim običajima i folklornim sadržajima. Danas se priprema posna hrana za badnju večeru, najčešće riba ili posni grah, što se razlikuje od kraja do kraja. Tradicionalno se na Badnjak posti, ali Katolička Crkva ovaj post ne smatra obveznim.

Nakon večere, obitelji odlaze na misu polnoćku koja je vrhunac badnje večeri. Mise polnoćke će večeras biti služene u župnoj crkvi u Vitezu, crkvama u Kruščici i Dubravici, te na Kalvariji.

Udruga mladih “Enter”, Gradsko kazalište mladih Vitez i Župni ured Vitez večeras vam poklanjaju nesvakidašnji događaj u Vitezu. Na Badnju večer na vanjskoj pozornici župne crkve u Vitezu biti će postavljene žive jaslice, uz kratki igrokaz članova Gradskog kazališta mladih Vitez, koji će biti izveden u tri navrata, s početkom u 22:00, 22:30 i 23:00 sata.

Sretnu Badnju večer želi vam ekipa vitez.info portala…;)