Srednjobosanska županija počinje s izgradnjom onkološkog odjela

Vlada Srednjobosanske županije na posljednjoj je sjednici, na prijedlog Nikole Grubešića, ministra zdravstva i socijalne politike (HDZ BiH) donijela je odluku o izdvajanju 206. 887 maraka za sufinanciranje rekonstrukciju jednog kata Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku. Ranije je za iste namjene Vlada izdvojila još 50 tisuća maraka tako da su se ukupna izdvajanja za rekonstrukciju dijela spomenute bolničke ustanove popela na 262 tisuće maraka. Uz skoro 257 tisuća maraka koliko je izdvojila Vlada SBŽ, još pet tisuća osigurala je JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik. U prizemlju zgrade obnavlja se odjel za liječenje turekuloze, a sredstva u ukupnom iznosu od 310 tisuća maraka izdvojio je UNDP. Ova je međunarodna organizacija pokazala interes i za nastavak suradnje na rekostrukciji i kata zgrade, potvrđuju iz Bolnice za plućne bolsti i TBC u Travniku.

Po riječima Nikole Grubešića, resornog ministra, ulaganje u navedenu bolničku ustanovu jedno je od najvećih u posljednjih desetak godina u obnovu smještajnih bolničkih kapaciteta u SBŽ. Projekt rekostrukcije kata iznad odjela za liječenje TBC-a važaj je i iz razloga što bi se u ovom prostoru formirao onkološki odjel, prvi u SBŽ.

“Pacijenti s područja naše županije koji boluju od karcinoma trenutačno na zračenja idu uglavnom u Sarajevo. To im predstavlja ogroman problem. Izgradnjom vlastitog onkološkog odjela olakšali bi život pacijentima ali i ostvarili značajne uštede u proračunu”, pojašnjava ministar Grubešić. On je kaže svjestan činjenica da SBŽ nema onkologa, ali i nudi rješenje za početak.

“U početku bismo angažirali onkologa iz Sarajeva dok sami ne osiguramo potreban kadar”, pojašnjava srednjobosanski ministar zdravstva.

Vlada SBŽ ranije je izdvojila četiri tisuće maraka za nabavku mamografa u JU Dom zdravlja u Vitezu, a nevladin sektor i međunarodne organizacije aktivno su se uključili u prikupljanje ostatka sredstava. Cilj je mamograf osposobiti što prije najprije radi pacijentica, ali i zadržati postojeći kadar u viteškome Domu zdravlja. Ova je ustanova bez mamografa ostala nedavno kada je federalna inspekcija za nuklearnu fiziku zapečatila stari uređaj zbog dotrajalosti i štetnosti njegova zračenja.

A.P. / artinfo.ba