Središnja Bosna: Plin nadohvat ruke svima, na potezu općine

Dok se u gospodarstvenim krugovima danima govori o ponudi “Prvog plinarskog društva” iz Zagreba, koje je navodno zainteresirano za preuzimanje koncesije za snabdijevanje plinom četiri lašvanske općine, čime bi bio riješen veći dio problema oko grijanja domaćinstava, iz Ministarstva gospodarstva SBK kažu kako takvu ponudu još nisu zaprimili.

Tako resorni kantonalni ministar Nisvet Hrnjić za Drukčiji kaže da je za uvođenje plina u domaćinstva, industriju i javni sektor manje-više sve spremno, ali da takva ponuda nije došla.

“Mi nemamo takvu ponudu, a plin kao energent i na globalnoj razini teško da ima kvalitetnu alternativu. Ministarstvo gospodarstva će se zalagati da se ponudi izvodiv, prihvatljiv i kvalitetan model po kojem bi općine što prije mogle do ovog energenta”, rekao je Hrnjić, te dodao kako je plin zapravo nadohvat ruke.

“Plinovod od Lašve do Pirote u Travniku je izgrađen, imamo priključne točke za Novi Travnik i Vitez, jedan krak i prema Busovači. Istina, još uvijek nismo izvršili tehnički prijem objekta, ali plin je tu, nadohvat ruke svima nama i jedan od prioritetnih pravaca djelovanja kantona bit će kako ga dati svima na korištenje”, kazao je Hrnjić za Drukčiji radio.

Na potezu su, tvrdi ministar, općine.

“Naša odluka o komunalnim djelatnostima proziva lokalne zajednice da povuku prve poteze jer je snabdijevanje plinom u nadležnosti općina”, kazao je.

Ipak, usprkos svemu, kaže ministar, Kanton neće pristati na parcijalna riješenja.

“Usmjerenje Kantona ide u pravcu okrupnjavanja područja koja će biti putem javnog poziva i zakona o koncesijama ponuđena za koncesiono ugovaranje snabdijevanja plinom. Barem na razini regija – vrbaske i lašvanske sa po četiri općine, te lepeničke sa tri općine. Sve ponude koje dođu za parcijalno snabdijevanje plinom manjeg dijela kantona, ili konkretno jedne općine, neće biti uzete u razmatranje kao ozbiljne”, rekao je Hrnjić.

Prethodni članakKadetkinje STK Vitez obranile titulu prvakinja BiH, subkadetkinje i juniorke brončane
Sljedeći članakSnijeg zabijelio Dobretiće