Središnja Bosna odala počast Slobodanu Langu

Središnja Bosna još je jednom odala počast čovjeku koji je Hrvate ovog područja naveliko zadužio.

Naime, u sklopu projekta “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” sinoć je u Novom Travniku održana Večer sjećanja na Slobodana Langa.

O ovom velikom čovjeku kao i humanitarnoj akciji “Bijeli put” pred punom dvoranom Osnovne škole govorila su njegova tri suradnika ali i velika prijatelja: fra Ikoko Skoko, novinar Zvonimir Čilić te književnik Željko Kocaj. Govornici na ovoj Večeri sjećanja publici su dočarali vlastita autentična sjećanja i dojmove iz vremena Bijelog puta, izgradnje bolnice u Novoj Biloj te poslijeratne suradnje sa Slobodanom Langom.

Fra Iko Skoko je istaknuo kako je pri osnivanju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na Langovo inzistiranje prva posjeta studenata bila upravo posjeta bolnici u Novoj Biloj te kazao kako će Institut pri Franjevačkom samostanu u Mostaru i Studentskom centru u izgradnji nositi naziv “Bijeli put – Bosna Srebrena”.

Kocaj i Čilić su pak iznijeli niz duhovitih anegdota vezanih za suradnju sa Slobodanom Langom te istaknuli kako je Lang zavolio središnju Bosnu upravo zbog “nadljudskih napora obrane ovog prostora kao i njihove topline i dobrote.”

Podsjetimo, Bijeli put za Bosnu Srebrenu spasio je domicilno hrvatsko stanovištvo u Lašvanskoj dolini te prekinuo blokadu tog prostora, međutim, Lang i tadašnji politički vrh Republike Hrvatske, Bijelim putem spašavali su bošnjačko stanovništvo u Vitezu i Zenici.
U program kojim je moderirala Gloria Lujanović nakon izlaganja gostiju uključila se i publika poput doktora Drage Džambasa koji se osvrnuo na početke osnivanja bolnice u Novoj Biloj za koju je uvelike zaslužan upravo dr.Lang.

Projekt se nastavlja večeras u Busovači i Tomislavgradu.

HPSB

Prethodni članakBiH prva po nezaposlenosti mladih u svijetu
Sljedeći članakObilježen Dan Sveučilišta/Univerziteta “Vitez”