SREDIŠNJA BOSNA: Bolnice objavile novi javni poziv za nabavku uređaja za magnetnu rezonancu

Nakon što je prvi tender pao iz proceduralnih razloga, bolnice u Travniku i Novoj Biloj objavile su novi javni poziv za nabavku uređaja za magnetnu rezonancu.

Kako je kazao ministar zdravstva i socijalne politike Kantona Središnja Bosna (KSB) Anto Matić (HDZ BiH) potrebe za ovim uređajima su velike.

“Potrebe su svakim danom sve veće. Naš Zavod za zdravstveno osiguranje potpisao je ugovore s privatnim ustanovama, a našim građanima koji će platiti taj nalaz bit će izvršena refundacija sredstava. Mi smo kao Vlada na zahtjev bolnica donijeli odluku o povećanju iznosa sredstava za sufinanciranje nabavke ovih uređaja i nadamo se da će u skorije vrijeme oni biti operativni u našim bolnicama”, ocijenio je Matić.

Kad je u pitanju opremljenost bolnica u županiji, ministar kaže da je zadovoljan.

“Opremljenost bolnica generalno je sve bolja. Zadnjih par godina nabavili smo dosta uređaja. Kompletan radiološki sustav je riješen, manje-više svaka bolnica ima novi uređaj vezan za laboratoriju, sada smo u proceduri nabavke mamografa, a nabavili smo i CT uređaj za Bolnicu za plućne bolesti. Mislim da će nabavkom uređaja za magnetnu rezonancu proces kapitalnih izdataka za bolnice na neki način biti zaokružen i da možemo biti zadovoljni”, ustvrdio je Matić.