Središnja Bosna bez vlade već 10 mjeseci, posljedice po Hrvate – nesagledive

Protuzakonite i protuustavne odluke, nelegalan ustroj vlasti, kupovina glasova, zloporaba položaja, smjene „nepodobnih“, mito, korupcija, nepotizam… trenutno su na sceni u FBiH, i to naočigled pravosudnih i policijskih struktura vlasti. Sve to su građani, ponajprije Hrvati u FBiH, doživjeli i preživjeli u vrijeme Alijanse, početkom 2001., također uz ‘orkestar’ SDP-a i dirigenta Zlatka Lagumdžiju.

Ponavlja se povijest

No, povijest se ponavlja, samo u još gorem obliku. Posljedice su, već sada se može reći, teške i nesagledive, a što je najgore, narušeni su i međunacionalni odnosi. Srećom, ipak su neki međunarodni dužnosnici otvorili oči. Kada je SBŽ u pitanju, koja nije iznimka, ali je najočigledniji primjer svega navedenog, presudnu ulogu u svemu odigrao je Boljitak (NSRzB) i dvije zastupnice te stranke u Skupštini, Hrvatice, Karolina Pavlović iz Viteza i Blaženka Lukić iz Kiseljaka. Jer za imenovanje nelegalne županijske vlade, a da bi to izgledalo legalno, SDP-u i SDA te drugim bošnjačkim strankama (SBB i SBiH) trebala je dvotrećinska većina (20 zastupnika), za što su im trebala i dva glasa (hrvatska). I dobili su ih i tako poništili volju hrvatskoga biračkog tijela koje je HDZ-u BiH, HDZ-u 1990 i HSS-NHI-ju dalo više od 90 % svojih glasova.

Tu odluku o izboru i imenovanju vlade izvan snage je stavio OHR, pa će se nova vlada formirati sukladno Ustavu i izbornim rezultatima. No, posljedice su ostale i nesagledivo su teške. Naime, zbog takvih nelegalnih igara, zbog kojih u ovoj županiji nema vlade već 10 mjeseci, Karolina Pavlović je nagrađena visokom pozicijom predsjedateljice Doma naroda Skupštine FBiH, Blaženka Lukić je profesionalizirala zastupnički mandat iz kvote SDA, a NSRzB je dobio Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i gospodarstva.

U više navrata su upozoravali iz dva HDZ-a da se sve mora dovesti na čistac, ispitati i raščistiti tko je, kako, za koga… kupovao glasove birača, a što su dokumentirali i prijavili nadležnim državnim tijelima i institucijama.

Mnoge prljave igre

U te prljave igre, tvrde iz dva HDZ-a, upleteni su Zijad Dervišević Zika, bivši predsjednik ŽO Boljitka, kasnije osumnjičenik za organiziranje pokušaja atentata na Ivu Tadića, zastupnika HDZ-a BiH u ZDŽ-u, i njegov prijatelj i suradnik u kupovini glasova i pokušaju
atentata u Zenici, također istaknuti član Boljitka Amel Sefer, obojica iz Travnika, s bogatim policijskim dosjeima.
Dervišević je već odavno na slobodi, nagodio se s tužiteljstvom. Sve to govori da je razloga za opsežnu istragu previše, no pitanje je zašto je nema. Nužno je da mjerodavna tijela utvrde jesu li navodi o kupovini glasova točni, tko je i koliko plaćao, tko je naručio atentat na Ivu Tadića.

ZA DOBRO BIH

Loš scenarij zauvijek skinuti s političke scene

■ Želi li se uistinu dobro Srednjobosanskoj županiji, Federaciji BiH, ali na kraju i državi, a iz SDP-a i SDA ponavljaju – sve za državu BiH, onda se mora utvrditi jesu li Karolina Pavlović i Blaženka Lukić na legalan način izborile svoj sadašnji status. Predsjedateljica Doma naroda Skupštine Federacije BiH Karolina Pavlović privukla je do sada pozornost tek zapošljavanjem na mjesto svoje savjetnice prve rodice svog supruga, ali i policijskim osiguranjem koje nju, njenu obitelj i dom danonoćno čuva već više od šest mjeseci.
Od koga? Od ignoriranja njezinih sugrađana ne može je zaštititi nikakvo policijsko osiguranje, a sve drugo je samo loš scenarij koji se što prije i zauvijek mora skinuti s bosanskohercegovačke političke scene. U protivnom, ova zemlja zaista nema perspektive ni budućnosti.

Zvonimir Čilić / VLM