Srce za Afriku i Crveni križ Novi Travnik za izgradnju škole u Ruandi

U četvrtak, 25. lipnja u Novom Travniku održana je humanitarna akcija prikupljanja novca za izgradnju škole u Ruandi. Na štandu ispred caffe Pizzerije “Milano” našli su se originalni afrički suveniri, koji su poklanjani u zamjenu za donacije.

Akcija je organizirana u suradnji Crvenog križa Općine Novi Travnik i udruge “Srce za Afriku” iz Kiseljaka, odakle je i franjevac Ivica Perić koji djeluje kao misionar u Ruandi.

Ovo je bila odlična prilika da uz druženje volonteri Crvenog križa Općine Novi Travnik razmijene iskustva s članovima ove organizacije koji su posjetili Ruandu.

Kako su nam kazali iz ove organizacije, Ruanda je smještena u centralnoj Africi, veličine je Hercegovine, a stanovnika je 11 milijuna. Što je rezultiralo velikom gladi i nemogućnosti da se stanovništvo prehrani, gotovo sva zemlja je obrađena na onim dijelovima koji zauzimaju površinske vode i ceste i opet nema dovoljno hrane. No, nije sva nevolja ni u tome, nema dovoljno ni vode pa stanovnici moraju putovati do pojedinih izvora cijeli dan. Dnevnica radnika u Ruandi je 0,70 centi, dakle približno 1,40 km i manje. Školovanje jednog djeteta jednu godinu košta 300 eura.

Stoga je Franjevački centar ove organizacije spas za mnoge mlade ljude. Do sada škola djeluje i postoje 3 smjera tekstilna, zidarska i stolarska. Ali franjevci tu ne staju, pokrenuli su projekt izgradnje velike tehničke srednje škole. Koja bi se sastojala od 8 učionica, pola projekta je do sada provedeno, no nedostaje novca za drugi dio i na tome sada rade kako bi se skupio novac za dovršetak projekta. U sklopu istog je i izgradnja velikog bunara s kojim bi se skupljala kišnica, tako da bi ljudi iz sela imali bliži izvor vode.

“Na kraju su nam volonteri ove mlade organizacije iz Kiseljaka naglasili činjenicu da stanovnici Kivuma (župa gdje se gradi škola), jednu tri puta tjedno i da je svaka naša pomoć dobro došla”, kažu nam iz CK Novi Travnik.