Srbi povratnici odlučili se kolektivno iseliti iz Maglaja

Srbi povratnici u općinu Maglaj odlučili su masovno napustiti ovaj grad u Federaciji BiH /FBiH/ zbog diskriminacije i nemogućnosti ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, te su oglas o prodaji stanova istakli na oglasnoj tabli u centru grada revoltirani što ih lokalna vlast ignoriraju.

Povratnik Vjekoslav Lazić ističe da se u općinu Maglaj vratilo najviše 600 Srba, iako su do rata u BiH činili trećinu populacije, odnosno bilo ih je više od 13 000.

“Netočne su informacije koje ovdašnje vlasti plasiraju posredstvom lokalne TV da se u općinu vratilo čak 2 800 Srba. Prema preciznim informacijama koje imamo, u Poljice se vratilo 50, Bočinju, Bakotić i Krsno Polje 400, prigradska naselja stotinu i u sam grad nas 26”, rekao je Lazić za beogradske “Večernje novosti”.

Revolt povratnika je postao izraženiji kada se na popisu od 330 učenika, kojima je općina dala pomoć za nabavku udžbenika, nije našlo nijedno povratničko dijete, dok je slična situacija i kod stipendiranja studenata.

Lazić kaže da za povratnike nema ni socijalne pomoći ni donacija za popravku stanova i kuća od općine, a ni od Kantona, iako već osam godina pokušavaju dobiti bilo što.

“Nemamo prava na pomoć iz Centra za socijalni rad, Crvenog križa, čak ni pravo za subvencionisanje potrošnje struje. Ministar za izbjeglice u Vladi FBiH Radovan Vignjević je tobože naš predstavnik, ali kako da očekujemo da nam pomogne kad se u ratu borio na strani Armije BiH”, zapitao je Lazić.

Lazić je, kao i većina njegovih sunarodnjaka u Maglaju, dao oglas za prodaju kuće, apelirajući na nadležne u Republici Srpskoj /RS/ da im pomognu, kako bi napokon pronašli svoj mir i skrasili se s obiteljima. “Tražim način za hitno preseljenje u RS, jer nemamo ni teoretskih uvjeta preživjeti ovu zimu. Iako smo u gradu, nemamo u funkciji kupatilo, čak ni brašno za pečenje kruha, jer nemamo od čega ga kupiti”, kaže Lazić.