Spremaju blokadu ceste Zenica – Travnik

Mještani naselja Lončari koje pripada mjesnoj zajednici Kaonik, općina Busovača, ovih su dana na nekoliko adresa, od općinske, preko županijske pa sve do federalne razine vlasti, uputili pismo u kojemu traže da se zaustavi izgradnja kamenoloma u njihovu mjestu.

Suglasnost mještana

Od ovog projekta nedavno je odustalo poduzeće Samoborka-Vatrostalna jer tvrtka je u stečaju, ali kamenolom želi graditi ovdašnji poduzetnik Ivica Zelenika koji trenutačno živi u Zagrebu. Zeleniki je uspjelo pribaviti okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva za okoliš izdanu na temelju studije koju su uradili stručnjaci Strojarskoga fakulteta u Zenici. No, ne i suglasnost mještana Lončara. Skoro svi su, a u naselju živi nešto više od 300 stanovnika, potpisali peticiju kojom još jednom izražavaju kategoričko protivljenje ovom projektu za kojeg su uvjereni da je dobio suglasnost mjerodavnih županijskih i federalnih ministarstava na krajnje sumnjiv način.

Iako to ne mogu dokazati, mještani Lončara uvjereni su da su dozvole dobivene mitom jer argumenti protiv gradnje kamenoloma, ističu, daleko su uvjerljiviji od bilo kakvih studija, a pogotovo ekonomske opravdanosti projekta.
„Od nas 300-tinjak stanovnika Lončara samo je 17 zaposlenih u tvrtkama. Ostali žive od poljoprivrede i voćarstva za koje je ovaj kraj idealan. Pored toga, ovdje ima i prirodnih te spomenika kulture koji u studiji nisu spomenuti. Tu je prirodna pećina, lokalitet stećaka Kameni svatovi.

Kamenolom bi ugrozio sve to i puno više od toga. Izgraditi kamenolom značilo bi iseljavanje svih nas iz Lončara jer u mjestu i bez kamenoloma ima klizišta, a bilo je i odrona stijena. Zamislite što bi se dogodilo uz svakodnevna miniranja“, kaže Filip Lovrić, jedan od mještana Lončara.

Žive složno

Ovo je naselje za Bošnjake povratničko. Sama pomisao da bi još jednom morali iz svojih kuća, tjera im strah u kosti. Hrvati i Bošnjaci u Lončarima žive složno, nema niti je bilo kakvih izgreda, a prijetnja zvana izgradnja kamenoloma, kažu, ujedinila ih je više nego ikad.
„Da se razumijemo, mi nismo protiv radnih mjesta koja su toliko potrebna Busovači. Ali nama investitor nije ponudio nikakav odgovor o ekonomskoj opravdanosti gradnje kamenoloma. Zbog jednog ili dva radna mjesta mi bismo izgubili sve jer većina nas živi od poljoprivrede i voćarstva, a ovim bi projektom naši voćnjaci i poljoprivredne površine bili zasuti prašinom, a to znači uništeni“, ispričao nam je Nasih Kermo, povratnik u Lončare.
Blokirat će, kažu, magistralnu prometnicu Zenica – Travnik, a dođe li do blokade ceste, nastat će prometni kolaps.

DL / HB.org