Sprema se spektakl s humanitarnim nakanama

U pomoć kolegama u hrvatskoj bolnici Doktor fra Mato Nikolić u Novoj Biloj dolaze liječnici iz kliničke bolnice Mostar

Hrvatska bolnica  „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, slijednica  Franjevačke crkve-bolnice u ratu i poraću smještena u novobiljanskoj župnoj crkvi Svetoga Duha, dar Republike Hrvatske srednjobosanskom hrvatskom puku, jedan temeljnih kamena ostanka i opstanka  Hrvata na ovom području.

Bolnica je već odavno stekla ugled vrlo uspješne i ugledne zdravstvene ustanove na širem srednjobosanskom području u kojoj se, bez ikakvih rezervi i ograda lijeće svi građani kojima je liječnička pomoć potrebna, bez  obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. I vremenom se ukazala potreba za izgradnjom, ustvari dogradnje, šeste lamele bolničkoga zdanja, kako bi se, bar djelomično zadovoljile potrebe za novim bolničkim prostorom. Šesta lamela je projektirana, uskoro će biti raspisan međunarodni natječaj za gradnju, dio sredstava je već  osigurala Vlada Republike Hrvatske, a proteklih dana pokrenuta je inicijativa da se i kroz humanitarnu akciju osigura jedan dio potrebnih financijskih sredstava.

I na inicijaticu novotravničke Udruge „PRONT“, a u organizaciji Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“, dogovorena je nogometna utakmica između momčadi „Humane zvijezde“ Hrvatske i momčadi sastavljene od liječnika, gospodarstvenika, političara, kulturnih djelatnika, bivših nogometaša…, uglavnom s područja srednje Bosne, ali i sa šireg bosanskohercegovačkog područja.

Prema prvim informacijama koje stižu u javnost od članova Organizacijskog odbora, primariusa dr. Velimira Valjana, ravnatelja novobiljanske bolnice, Ante Rajkovića, uglednog viteškog gospodarstvenika i Ivice Džambasa, predsjednika Udruge „Pront“ iz Novoga Travnika, u momčadi Humanih zvijezda nastupit će. Odreda, ugledna nogometna imena  iz nedavne hrvatske nogometne povijesti: Dario Šimić, Goran Vlaović,  Mario Stanić, Tomislav Šokota,  Boris Živković, Robert Špehar, Marko Babić, Petar Krpan, Silvio Marić… Imajući u vidu humanitarni karakter utakmice, najavljuje se i dolazak i nastup zagrebačkog gradonačelnika, Milana Babića, predsjednika Olimpijskog odbora Hrvatske, Zlatka Mateše, bivšeg uglednog reprezentativca Hrvatske u vaterpolu, Dubravka Šimenca i drugih. Neizostavan će biti i legendarni Travničanin, Miroslav Ćiro Blažević. U kojoj ulozi? A zar je to uopće važno ako je Ćiro u pitanju?

S druge pak strane, izbornik momčadi koja će se suprotstaviti „Humanitarrnim zvijezdama“, bivši nogometaš, nogometni djelatnik, sada uspješni poduzetnik, Anto Rajkovića kaže: „Okupit ćemo mi dobru momčad, kadru ravnopravno se suprotstaviti „Humanim zvijezdama“.

Momčad još nije kompletirana, no već sada se zna da će unutar momčadi biti bivši nogometaši „s imenom i prezimenom“ ali i uglednici iz političkog, gospodarskog, medicinskog i kulturnog života s područja srednje Bosne ali i iz drugih krajeva BiH.

Dvojbe nema, priprema se spektakl koji će se održati na Gradskom stadionu u Vitezu 22. travnja s početkom u 17:00 sati.