Sportski turizam u središnjoj Bosni privlači sve veći broj turista, najavljena nova ulaganja u sportske kapacitete

Uz kulturni i banjski turizam te posjetu prirodnim atrakcijama, u posljednje dvije godine u ljetnom periodu na području središnje Bosne Turistička zajednica Kantona Središnja Bosna evidentira i intenzivan razvoj športskog turizma koji iz godine u godinu privlači sve veći broj turista i posjetitelja i zauzima jedan od glavnih segmenata turističke ponude KSB, kombinirajući svoje sportske i rekreativne kapacitete sa prirodnim atrakcijama.

Kao jedna od TOP sportskih destinacija svakako se svojom infrastrukturom izdvaja destinacija planine Vlašić gdje se u ovom momentu, u okviru sportskih terena hotela „Sunce“ na pripremama nalazi i U-17 košarkaška reprezentacija Egipta.

Prema informacijama, košarkaši i stručni stožer reprezentacije Egipta oduševljeni su uvjetima koje im ovaj sportski centar pruža, od sportske dvorane smještene na najvišoj nadmorskoj visini u BiH pa do ostalih sadržaja (teretana, zatvoreni bazen, hrane i sl.).

Posebno oduševljenje iskazali su prirodnim ambijentom Vlašića gdje se nalaze sportski tereni. Prije odlaska na svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, reprezentacija Egipta će sudjelovati na međunarodnom turniru u košarci za juniore koji će se održati u periodu od 27. – 29. 5. 2016. godine u Travniku i Vlašiću. Na ovom turniru sudjeluju uz domaće ekipe i reprezentacije iz Crne Gore, Egipta, Zagrebačke županije, Turske te BiH.

Novi sadržaj koji već duže vrijeme željno očekuju sva turistička poduzeća na Vlašiću jeste i izgradnja modrenog nogometnog terena sa podzemnim garažama na Vlašiću koji se u ovom momentu realizira u okviru poduzeća SRC „Vlašić“, a koji će znatno unaprijediti sportsku ponudu na Vlašiću.

Također, u narednom periodu planiraju se i nove investicije u okviru sportskih terena „Romari“ u Vitezu gdje se u narednom periodu održava niz međunarodnih sportskih događaja kao što su 4. i 5. 06. 2016. godine završnica mininogometnog prvenstva BiH te 18. i 19. 6. 2016.godine Streetball 3×3 FIBA turnir gdje su sudjelovanje najavile ekipe Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Grčke i BiH.

Uz ove destinacije u posljednje vrijeme i na području općine Novi Travnik značajan je razvoj sportskog turizma te nas u narednim danima očekuju brojni zanimljivi i kvalitetni događaji kao što je od 3. – 7.6. 2016. godine Nogometni kamp GNK Dinama iz Zagreba gdje će sudjelovanje uzeti djeca iz cijele Bosne i Hercegovine te 14. i 15. 7. 2016. godine međunarodni Streetball 3X3 FIBA turnir.