Spomendan Bl. Drinskih mučenica i prva misa u njihovoj crkvi

Na Treću nedjelju došašća, 11. prosinca, u Goraždu je svečano proslavljen spomendan Bl. Drinskih mučenica koje su 1941. u Gradu na Drini iz mržnje prema vjeri ubili četnici.

Prvo misno slavlje u još neizgrađenoj crkvi posvećenoj Bl. Drinskim mučenicama, koja se nalazi pored zgrade Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Koncebriralo je pet svećenika među kojima je bio župni upravitelj goraždanske vjerničke zajednice posvećene Sv. Dominiku don Josip Tadić.

Dva svetačka lika s pčetka kršćanske povijesti

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je najprije zahvalio pristiglim hodočasnicima koji su svoje molitve uputili Bogu po zagovoru Bl. Drinskih mučenica. Nadalje je progovorio o vremenu došašća kada se vjernici na poseban način pripremaju za Božić, odnosno blagdan Isusova rođenja. Potom je progovorio o misnim čitanjima tijekom adventa te posvijestao kako u njima, između ostalih, dominiraju dva lika: Sv. Ivan Krstitelj i Blažena Djevica Marija. Napomenuo je kako se u prvom dijelu adventa više spominje Sv. Ivan, a kako se Božić približava primat preuzima Marija. Podcrtao je kako su to dva svetačka lika s početka kršćanske povijesti spasenja te progovorio o njima. Govoreći kako je Isus za Sv. Ivana Krstitelja govorio kako se nije rodio veći od žene istaknuo je ljudske pokušaje da se sami proglašavaju velikim i bitnim što ponekad završi u zločinu. Na ovome tragu progovorio je i o boljci širenja neprovjerenih informacija i neobjektivnih istina. Uspoređujući zemaljske moćnike sa Sv. Ivanom Krstiteljem napomenuo je kako ovaj svetac nije mario za mišljenje okoline i društva već se ravnao samo prema Bogu.

Završavajući homiliju progovorio je o životu Bl. Drinskih mučenica ističući kako su one primjer i nadahnuće te zamolio Gospodina da blagoslovi sve stanovnike Goražda i sudionike sv. mise «kako bi dobrota, plemenitost, jednostavnost, skromnost, obraćenje i svetost rasli ovdje u ovome gradu i svuda kamo budemo prolazili».

Na kraju mise nazočnima se obratio župnik don Josip naglašavajući «kako je ovo povijesni trenutak za Vrhbosansku nadbiskupiju, Družbu sestara Kćeri Božje ljubavi, župu Sv. Dominika, Goražde i Bosansko-podrinjski kanton». «Danas smo slavili prvu misu u crkvi koja nije dovršena. Posebno sam molio za vas koji dolazite izdaleka: Zagreba, Novog Travnika, Viteza, Orašja, Lovnice, Sarajeva, Kreševa, Fojnice, Tuzle. Za vrijeme mise sam molio za sve ljude koji su se ugradili u ovu crkvu», kazao je župnik naglašavajući da još posla oko izgradnje bogomolje postoji te se posebice zahvalio sestrama KBLJ, svećenicima i hodočasnicima, a posebice sestrama s Banjoskog Brijega iz Sarajeva koje su sašile i za novu crkvu darovale misnicu.

Tko su Drinske mučenice?

Drinske mučenice su pet sestara Kćeri Božje ljubavi, koje su četnici iz mržnje prema vjeri ubili 1941. na području istočne Bosne. Njihov se spomendan proslavlja 15. prosinca.

Podsjetimo, četnici su 11. prosinca 1941. opkolili samostan na Palama, te oteli časne sestre i svećenika Franca Meška kojeg su nacisti, kao i brojne druge svećenike, potjerali iz Slovenije. Poveli su ih prema Goraždu gdje je upravo na djelu bio pokolj Hrvata i Muslimana Podrinja, o čemu je svjedočio rođeni Goraždanin don Anto Baković.

Put od 65 km trajao je danima po snijegu i zimi. Dok su svećenika pustili, časne sestre su zatvorili u jednu prostoriju (danas je to škola), s namjerom da ih siluju. Predvečer 15. prosinca u Goraždu, opijeni alkoholom došli su u sobu te ih počeli udarati i trgati odjeću s njih. Sestra Jula Ivaniševićnaglo je otvorila prozor i uz povik: “Isuse, spasi nas!” skočila u noć. Isto su učinile i druge sestre slijedeći njezin primjer. Budući da visina nije bila velika, nisu poginule na mjestu, nego polomile udove i ostale ležati. Četnici su pojurili iz kuće te ih izboli noževima dok su polomljene ležale na hladnom podrinjskom tlu. Odvukli su ih potom do obale i bacili u Drinu.

Tako su svoj život završile časne sestre s Pala pokraj Sarajeva. Blažene Drinske mučenice beatificirane su 2011. u Sarajevu.

Ž.I., KT