Spomen na žrtve stravičnog partizanskog zločina od prije 73 godine

Svetom misom zadušnicom slavljenom uz spomen-obilježje u šumarku Rije, u novotravničkoj župi Rankovići, odana je počast hrvatskim žrtvama stravičnog partizanskog zločina počinjenog nakon što su u vremenu od 20. do 23. listopada 1944. godine zauzeli Travnik.

Jedan broj žrtava, njih oko 150, a po nekim procjenama i više od 300, dovedeno je i svirepo ubijeno u zatrpano u šest masovnih grobnica, koje još uvijek nisu istražene na lokalitetu Rije, ali i na brojnim, također neistraženim drugim lokacijama u Travniku, Novom Travniku i Vitezu. Jer procjene govore da je u tom stravičnom zločinu, u samo tri dana ubijeno i više od tri tisuće  zarobljenih i ranjenih hrvatskih vojnika, hrvatskih civila, bolesnika u travničkoj bolnici,  a i ne mali broj travničkih Muslimana. I po mnogim tvrdnjama povjesničara, Travnik je u Drugom svjetskom ratu, bio najveće hrvatsko stratište u BiH. A bio je to krvavi i pljačkaški osvetnički pir partizanskih krajiških brigada uz suglasnost njihovih zapovjednika razjarenih gubicima koje su pretrpjeli u borbama za Travnik, a prije svega zbog pogibije dvojice njihovih visokih oficira.

No, sa žaljenjem treba konsttirati, dok se Hrvati s dužnim pijetetom klanjaju brojnim žrtvama tog zločina, isti dan, 22. listopada, potomci „osloboditelja“ Travnika i njihovi ideološki sljedbenici slavodobitno slave kao pobjedu antifašizma. „Ako je to bio antifašizam“, kazao nam je jedan stariji Hrvat iz Travnika, „što li to, onda, fašizam“’

Svetu misu, uz koncelebraciju mjesnog župnika don. Miljenka Džalte i don Željka Marića, ravnatelja Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku, predvodio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, msgr, dr. Pavo Jurišić. Svetoj misi zadušnici kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, prethodila je procesija od župne crkve u Rankovićima ,  te polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-obilježje u šumarku Rije gdje je sveta misa i slavljena. . Vijence svježega cvijeća  su položili i svijeće upalili predstavnici srednjobosanskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici Udruge dragovoljaca i veteran  Domovinskoga rata Kupresa, među njima i nekolicina potomaka poginulih i u Travniku ubijenih Kuprešaka, čija se bojna borila za obranu Travnika do posljednje daha. To su učinili i predstavnici HNS na čelu s Zdenkom Džambas, predstavnici Oružanih snaga BiH, hrvatska komponenta, i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva Republike Hrvatske, koje je predvodio predsjednik, Ante Beljo. Glazbeno, svetu misu su pratili učenici Srednje glazbene škole „Jakova Gotovca“ iz Novog Travnika.

Sveta misa zadušnica za sve poginule i ubijene nakon pada Travnika u partizanske ruke, slavljena je i u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Travniku a predvodio ju je župnik i dekan Travničkog dekanata, msgr. don Mato Janjić

Night shopping