Spomen obilježja poginulim i ubijenim zapuštena i često neuredna

Na području općine Vitez podignuto je petnaestak spomen-obilježja poginulim i ubijenim braniteljima i civilima.

Podizali su ih mjesne zajednice, branitelji…, u najboljim namjerama, željom i nakanama, ne zaboraviti one koji su i svoje živote dali u obrani svojih domova i rodne grude. No, još uvijek nije sustavno riješeno njihovo održavanje, i ta mjesta sjećanja i pijeteta (to bi bar trebala biti), znaju biti zapuštena, neuredna…, pa onda i nije čudo što se nekada reagira konstatira kako bi bilo bolje da neka od njih nikada i nisu izgrađena.

Centralno spomen-obilježje u Vitezu podignuto je u Križanćevu Selu, a ujedno je i spomenik svim palim braniteljima srednje Bosne. To mjesto sjećanja, molitve i tužnih uspomena, ujedno je i najveće hrvatsko stratište u Domovinskom ratu u BiH. Naime, tu su, samo u jedenom danu poginula i ubijena 64 branitelja i hrvatska civila, a još ih je 40 na tom dijelu linije obrane Viteza poginulo tijekom rata, na žalost, također zna biti zapušteno, neuredno, posebno ako namjernici dođu u „nevrijeme“, ne najavljeni. A takvih slučajeva, na žalost, ima i bude ih.

Na sreću, tako neće biti ovoga vikenda kada u Vitez, u Lašvansku dolinu, dolazi četrdesetak članova Udruge „Hrvatski domobran“ iz Vodica i Šibenika, s planom posjetiti i spomen-obilježje u Križanćevu Selu. Za to su se pobrinuli, inicijator, predsjednik Udruge poslodavaca Viteza, Alojz Mlakić i djelatnici JKP Vitkom, na čelu s direktorom Igorom Miličevićem. I ovo mjesto koje zorno simbolizira sve patnje i stradanja Hrvata Viteza i cijele srednje Bosne u proteklom ratu, uređeno je, i izgleda kako bi i uvijek trebalo izgledati!.
No, treba naglasiti da su u više navrata ovo spomen-obilježje, samoinicijativno čistili i uređivali članovi OO