Spomen na Iliju Petrovića i Josipa Kureviju

Dvadesetdruga godišnjica pogibije Ilije Petrovića i Josipa Kurevije, pripadnika viteškog HVO-a, u subotu je u Vitezu obilježena skromno i dostojanstveno. Njih dvojica su, naime, i prvi hrvatski bojovnici poginuli u srednjoj Bosni u borbi protiv srpskog agresora.. Živote su izgubili prilikom zauzimanja skladišta naoružanja tadašnje JNA u Slimenima u općini Travnik, kada je ranjeno još devet pripadnika HVO-a i HOS-a iz Viteza.

Ovu akciju, prvu oružanu protiv pripadnika tzv. JNA i srpskih paravojnih snaga, vodio je pukovnik Filip Filipović, sada umirovljeni general bojnik HVO-a, Mario Čerkez, tadašnji zapovjednik Općinskog stožera HVO-a, poslije zapovjednik viteške brigade HVO-a u poraću haški uznik, i Darko Kraljević, zapovjednik HOS-a Vitez, Poslije HOS-a srednja Bosna i PPN „Vitezovi“, tragično preminuo 1995. godine.

Ovaj sukob pripadnika HVO-a i HOS-a Vitez s postrojbom tzv. JNA i srpskim paravojnim snagama i definitivno je navijestio sve ratne strahote koje su slijedile na ovom području. Stoga i začuđuje  što se ovom događaju od 3. svibnja 1992. godine, ne posvećuje  dužna pažnja i sve se završava  tek s buketima cvijeća na grobovima Ilije Petropvića  i Josipa Kurevije koji su i ove godine položili nekolicina njihovih prijatelja i suboraca, predstavnici viteških udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici općinskih organizacija HDZ-a BiH i HSS-a „Stjepan Radić“, te najuža rodbina.

Brzo se, naime, zaboravilo da je to, ujedno, bio i početak najvećih stradanja hrvatskog puka srednje Bosne u njegovoj višestoljetnoj povijesti, najprije od srpskog agresora, a potom i u krvavom međunacionalnom ratu s Bošnjacima.

Na žalost, čak nitko od nadležnih struktura vlasti i ove godine nije na bilo koji način obilježio pogibiju Mirjane Laštro, Mate Vučića i Nazifa Skopljaka, civilnih žrtrava bombardiranja Busovače 26. travnja 1992. godine od zrakoplova tzv. JNA. Njih troje ujedno su i prve civilne žrtve srpske agresije na području srednje Bosne.

Bila je to, ustvari, krvava odmazda za vojarnu Draga koju je tzv. JNA pod snažnim pritiskom civilnih i vojnih struktura predala vlastima Busovače. Uporni i odlučni pregovarač s predstavnicima tzv. JNA bio je Dario Kordić, već 16 godina haški zatočenik.

Od tih prvih tragičnih događanja u srednjoj Bosni prošle su 22 godine, a mnogo toga je nekima, izgleda, palo u potpuni zaborav. A ne kaže se uzalud da će  oni koji povijest zaborave, jednoga dana morati je ponoviti.