Spomen na 74 poginula branitelja

S dubokim pijetetom, s cvijećem, upaljenim svijećama i molitvom, svojih poginulih i ubijenih suboraca sjetili su se pripadnici Druge bojne „Viteške” brigade HVO-a iz Viteza. To su učinili u subotu poslije podne, uz spomen križ podignut u Biloj, a ukazivanje počasti svojim poginulim i ubijenim suborcima tradicionalno održavaju u sklopu obilježavanja i proslava blagdana Duhova.

Ova bojna „Viteške” brigade imala je čak 17 km zone odgovornosti u obrani Viteza i Lašvanske doline, 316 dana potpuno opkoljenih od daleko brojnijih snaga Armije BiH. Prije i poslije rata s Armijom BiH pripadnici ove bojne, kao i drugi pripadnici „Viteške” HVO brigade, branili su Jajce, Turbe, Travnik…, a 1995. sudjelovali su u oslobađanju ovih područja. Nakon prestanka rata s A BiH sudjelovali su i u oslobađanju Kupresa, te bili na bojišnicama u području Glamoča, Grahova, Bočca…!

U borbama za obranu Lašvanske doline i u kasnijim borbama oslobađanja spomenutih područja, 74 pripadnika ove bojne izgubili su živote, a više od 450 ih je lakše i teže ranjeno.

Predratni, ratni i poratni zapovjednici ove bojne, iza koje je u tri godine rata ostao neizbrisivi pozitivni i častan trag, bili su Slavko Badrov (pokojni), Žarko Šarić i Anto Žepačkić.

Zvonimir Čilić / VL