Specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark, posjetio firmu Kristal iz Viteza

U sklopu planiranih posjeta općinama i gradovima unutar BiH, šef Delegacije Europske Unije u Bosni i Hercegovini te specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, odlučio je posjetiti firmu Kristal iz Viteza.

U posjeti firmi Kristal bila je i veleposlanica Savezne Republike Njemačke u BiH, Christiane Hohmann.

Fokus

Fokus je bio na firmama koje se bave proizvodnjom i kao takve zauzimaju značajno mjesto na tržistu Bosne i Hercegovine kao i regiona. U sklopu posjete razgovarali su o potencijalnim mogućnostima koje nude EU fondovi i problemima s kojima se susreću firme na ovom području.

Uprava firme im je predstavila povijest nastanka Kristala kao i trenutne kapacitete koje firma ima. Kratko su razgovarali na temu novog pogona koji se pravi na dodatnih 11.000 m2 koje će uključivati automatske strojeve za obradu stakla poput laminirnice, CNC stroja i digitalnog printa.

Proizvodnja

Dužnosnici su prošli kroz kompletnu proizvodnju i nisu mogli sakriti svoje oduševljenje. Po njihovim riječima, nisu znali da ovakva firma postoji na ovim područjima i podupiru svaki daljnji razvitak.

Šefu Delegacije Wigemarku je uručena slika koja simbolizira staklarstvo; staklo oslikano bojama koje se koriste u staklarskoj industriji, a sliku je naslikao mladi bosansko-hercegovački likovni umjetnik Ernesto Markota.