Spasioci dobro napreduju prema zatrpanim rudarima

Napori na spašavanju 34 zenička rudara zatočena u jami Raspotočje daju već prve rezultate, jer pripadnici četa za spašavanje i tehničkog tima koji rade u jamskim prostorijama dobro napreduju prema mjestu gdje se nalazi grupa rudara.

Ekipe koje rade u jami napreduju bolje nego što smo očekivali i narednih nekoliko sati može se očekivati da će prvi rudari izaći napolje – priopćio je Esad Ćivić, direktor zeničkog Rudnika, u razgovoru s članovima porodica, radnih kolega i predstavnika nekoliko medijskih kuća.

Kako javlja Agencija Fena, zeničkim rudarima u pomoć su stigle specijalizirane ekipe četa za spašavanje iz rudnika Breza, Kakanj i Đurđevik, koje će pomagati u izvlačenju rudara iz jame.

Nama su se u ovom trenutku javili iz gotovo svih rudnika i ponudili svoju pomoć na čemu smo im zahvalni. Dobili smo podršku od svih nivoa vlasti, tako da očekujemo, ako ne bude nekih komplikacija, da će ljudi uskoro izaći uz jame – rekao je Ćivić.

Članovi porodica su telefonskom linijom razgovarali s većim brojem rudara, koji se nalaze u jami i koji su takođe poduzeli aktivnosti na uklanjanju materijala iz svog pravca. Najveći dio posla u spašavanju obavlja se ručno, jer je najveći dio postrojenja u ovom dijelu jame oštećen i onesposobljen za upotrebu.

Cijelo vrijeme dok traje borba za spašavanje rudara, pored velikog jamskog izvoznog okna preko kojeg se ulazi u jamske hodnike, dežuraju medicinski timovi hitne pomoći. Na odjelima zeničke Kantonalne bolnice također je sve spremno za eventualni prihvat rudara nakon izlaska iz jame.

Ekipi Agencije Fena u razgovoru s dr. Kasimom Spahićem, dežurnim doktorom na Odjelu za urgentnu medicinu i dr Ibrahimom Cerom, dežurnim doktorom na Odjelu kirurgije, rečeno je da su “svi bolnički resursi na raspolaganju i u slučaju da treba pomoć većem broju pacijenata”.

Predstavnici nekoliko samostalnih sindikata s područja Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona također su u večernjim satima stigli u Raspotočje i ponudili konkretnu pomoć svim strukturama Rudnika.