Šokantno: Dječak iz Mihatovića kod Tuzle se isjekao igrajući igricu “Plavi kit”

Učenik šestog razreda Osnovne škole “Podrinje” u Mihatovićima kod Tuzle, isjekao je ruku igrajući opasnu internet igricu “Plavi kit”, saznaje Faktor iz policijskih izvora.

Roditelji dječaka, nakon što su vidjeli što se dogodilo, pozvali su policiju, koja će obaviti razgovor s dječakom.

Nemili događaj dogodio se u kući dječaka koja se nalazi u naselju Mihatovići. Kako saznajemo, povrede je sebi nanio koristeći šestar, a roditelji i mještani su u šoku.

Opasna igrica “Plavi kit” nakon što je aktiviraju tjera djecu da ispunjavaju različite izazove, između ostalog i da sebi nanose povrede, a na samom kraju igrice od djece se traži da počine samoubojstvo. Da bi ispunila što se od njih traži, djeca su izložena ucjenama, a najčešće im se prijeti ubojstvom članova obitelji.

Kako saznajemo, dječak je iz radoznalosti pokrenuo igricu, a potom je sljedeći upute nanio sebi povrede, ali ih nije snimao kako to traži ova opasna igrica.

Prvi slučaj ove opasne igrice prijavljen je i MUP-u Kantona Sarajevo iz jedne sarajevske osnovne škole, potvrdio nam je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Slučaj je policiji prijavljen nakon što je učiteljica na ramenu dječaka primijetila iscrtanu ribu. Ona je slučaj prijavila upravi škole koja je odmah obavijestila roditelje dječaka. Dječak je priznao da je igrao ovu igricu, kao i da je sebi nanio lakše tjelesne povrede.

O slučaju je obaviješteno i Ministarstvo za nauku i obrazovanje Kantona Sarajevo, odnosno ministar Elvir Kazazović.

Od Ministarstva je zatraženo da se izda upozorenje svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo o opasnosti ove igrice.

– Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i nitko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? – riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” online igre “Plavi kit”.

U Rusiji su zabilježeni slučajevi samoubojstva zbog ove igrice, a onaj tko pokuša prestati igrati ili pokuša obrisati igricu počinje dobivati prijeteće poruke.

Ova igrica bila je povod i za važno upozorenje iz Interpola bh. policijskim upravama. Nakon Interpolovog upozorenja sve policijske stanice u RS-u koje su zadužene i za kontakt sa školskim ustanovama obaviještene su o ovoj igrici.

Iz MUP-a RS-a tim povodom su apelirali na građane, a posebno roditelje da, ako dođu do saznanja o ovoj smrtonosnoj igrici, odmah obavijeste policiju.

Iz MUP-a RS-a su naveli i da znaju da ovom užasnom igrom upravljaju odrasle osobe, koje koriste dječje navike i strasti, koriste njihov jezik i kulturu.

Dobro poznaju psihologiju, djevojčice uvjeravaju kako su debele, a dječake da su “luzeri”, te da postoji drugi svijet gdje će pripadati redu odabranih.

artinfo.ba | preuzeto s portala faktor.ba

Prethodni članakKošarkašice Play Offa došle do titule prvaka i “duple krune”, sjajne igre i Vitežanke Ines Babić
Sljedeći članakSutra tematska sjednica OV Busovača: Analiza stanja u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Busovača