Šokantna analiza: Podvaljuju nam lošije, a plaćamo skuplje!

Lošija kvaliteta nego u EU: Podvaljuju nam hrenovke bez mesa, dječju hranu bez povrća, jogurte s više šećera i manje voća, Nutellu s manje mlijeka… a neki proizvodi su skuplji i 110 posto!
Dio stranih proizvoda koji se plasiraju na naše tržište nisu jednake kvalitete kao u Njemačkoj, pokazalo je prvo istraživanje u Hrvatskoj za 26 proizvoda koje svakodnevno konzumiraju građani.
To je potvrdilo stav više od 80 posto građana o tome da jedu hranu lošije kvalitete.

Uz to, neki od proizvoda su i značajno skuplji nego u ostatku Europe. Analiza je pokazala kako su Hipp dječja hrana od bio riže i mrkve s puretinom, Nutella, Milka čokolada s lješnjacima i Ariel prašak za pranje rublje bili skuplji, kao i lošije kvalitete. Hipp dječja hrana koja se plasira na hrvatsko tržište sadrži znatno manje povrća, a više riže.

U kašici nema krumpira i ima manje omega 3 masnih kiselina. Proizvod je, unatoč velikoj razlici, kod nas skuplji za čak 54 posto!

– Od početka smo bili smo svjesni kako je riječ o iznimno osjetljivom, ali i značajnom istraživanju. Analize su povjerene vrhunskim hrvatskim akreditiranim labaratorijima, a nakon zaprimljenih rezultata Hrvatska agencija za hranu formirala je radnu skupinu stručnjaka s kojima smo zajednički donijeli zaključke iza kojih čvrsto stojimo – rekla je ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković.

Analiza koju je provela zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan pokazalo je kako je kod više od polovine proizvoda utvrđena razlika u kvaliteti, a većina ih je bila skuplja u Hrvatskoj. Samo četiri proizvoda bila su ista u Hrvatskoj i Njemačkoj. To su Happy Day sok od naranče, Red Bull, Barilla špagete i Lenor omekšivač, piše 24sata.hr.

Prethodni članakHrvatski premijer Andrej Plenković u posjeti Bosni i Hercegovini
Sljedeći članakFIFA potvrdila suspenziju stadiona Bilino Polje, Zmajevi definitivno sele iz Zenice