Socijalno – edukativni centar u Travniku održao “Dan otvorenih vrata”

Na održanom danu otvorenih vrata koji je organizirao  „Socijalno – edukativni centar“ podružnica Travnik (SEC), predstavljen je rad ove ustanove i njezinih podružnica u Travniku i Mostaru. Mediji, budući polaznici obuka i svi zainteresirani koji su sudjelovali na samom događaju imali su priliku razgovarati s polaznicima, voditeljicom podružnice, direktorom SEC-a i direktorom gimnazije KŠC-a.

Događaj je upriličen kako bi se javnost upoznala s andragoškim metodama nastave kroz promatranje oglednog sata, predstavili programi koji se provode te premijerno u Travniku prikazao film o radu ustanove. U dosadašnjem radu SEC podružnica Travnik je početkom 2014. godine počela s provođenjem javno važećeg programa „Osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama“. Ukupno 20 polaznika tijekom protekla tri mjeseca imali su priliku kroz teorijsku nastavu upoznati se s principima poziva pružatelja podrške. Nastava koja traje tijekom šest mjeseci nastavlja se praktičnim vidom obuke u JU ERC „Duga“ Novi Travnik, gdje će se polaznici upoznati s praktičnom stranom ovog zanimanja.

Na samom početku događaja prisutne je pozdravio Vinko Martinović, direktor gimanzije KŠC-a „Petar Barbarić“  koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom između SEC-a i KŠC-a. „Vjerujem da će suradnja i dalje biti nastavljena na dobrobit svih sugrađana“ istaknuo je Martinović.

Voditeljica podružnice SEC-a u Travniku, Zvjezdana Nakić, istaknula je jako dobar odziv lokalne sredine za programe i obuke koje provodi ova ustanova na području Travnika. Nakić je naglasila interes lokalne sredine za provođenjem programa njegovatelja starih i nemoćnih osoba.
„Sljedeća javno važeća obuka za koju se pojavio veliki interes lokalne sredine i koja će se provoditi u SEC podružnici Travnik je obuka „Osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starih i nemoćnih osoba“. Ovaj program već se provodi u Banja Luci i Mostaru, a ima za cilj osposobljavanje za obavljanje poslova njegovatelja za stare i nemoćne osobe. Svi zainteresirani za ovu obuku mogu se upisati od 10. rujna, a sve informacije o načinu upisa kao i obrazac za upis može se pronaći na web portalu www.sec.ba“, kazala je za Fenu Zvjezdana Nakić.

Programi koja se provode u Travniku su javno važeći programi obrazovanja kojim se stiče završno javno uvjerenje o osposobljavanju s mogućnošću upisa u radnu knjižicu. Radi se o izuzetno kvalitetnim i dinamičnim programima od ukupno 500 sati, kombinacija teorije, vježbi i praktične nastave kojim se zadovoljavaju osnovni standardi za obavljanje datih poslova.

Igor Lukenda, direktor SEC-a istakao je uspjehe u stvaranju socijalnih zanimanja u protekle tri godine na području BiH.
„Do sada su provedene obuke u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Trebinju i u Travniku. Generacije profesionalnih pomagača dobile su znanja i vještine kojima mogu pomoći najpotrebitijima u ovom društvu, starijim i nemoćnim te osobama s invaliditetom. Vjerujemo da će i obuka za njegovatelje u Travniku također doprinijeti da se kvaliteta života osoba u potrebi poveća“, kazao je Lukenda.

Nakon formalnog dijela i predstavljanja rada ustanove, nazočni su imali prigodu postaviti pitanja profesorima i polaznicima te tako saznati više o samim principima nastave. Ogledni nastavni sat uspješno je prikazao što su to andragoške metode i po čemu je obrazovanje odraslih specifično. Program je završen projekcijom filma o ovoj ustanovi.