Socijalno – edukativni centar proširuje svoje djelovanje i na područje SBŽ

Na danas održanoj konferenciji za medije  „Socijalno-edukativni centar“ Banja Luka (SEC), ustanova specijalizirana za obrazovanje  odraslih, predstavila je svoju novoosnovanu podružnicu u Travniku, kao i program obuke koju će provoditi u narednih 6 mjeseci.

Voditeljica podružnice Zvjezdana Nakić istaknula je podršku svih relevantnih institucija i zahvalila se partnerima na susretljivosti i prepoznavanju ovako važnog programa za SBŽ i sve vladine, odnosno ne vladine organizacije koje rade upravo na ovom polju.

„Mnogobrojne korisničke organizacije osoba s invaliditetom, ali i stručnjaci iz ove oblasti potvrdile su da se radi o jako kvalitetnom programu. Nakon obuke personalni asistenti će između ostaloga razviti pravilan pristup prema osobama s intelektualnim teškoćama, znati pružiti podršku i asistenciju osobama s intelektualnim teškoćama tijekom obavljanja njihovih svakodnevnih aktivnosti što izravno dovodi do bolje socijalne uključenosti“, rekla je na današnjoj konferenciji za medije Zvjezdana Nakić.

Podružnica Travnik, kao i ustanova u Banja Luci i podružnica u Mostaru imaju za cilj izgradnju strukovnog obrazovanja u socijalnim zanimanjima. Nakon razgovora i podrške relevantnih  partnerskih organizacija i  ministarstva (obrazovanja i socijalne politike) te ustanova koje pružaju usluge socijalne zaštite, SEC tim je došao do zaključka da i na području SBŽ postoji potreba za provedbu javno važećih obuka za socijalna zanimanja. Tako je nastala ideja o osnivanju podružnice  SEC-a u Travniku. Novoosnovana travnička podružnica SEC-a provoditi će za početak, javno važeću  obuka za pružanje podrške i asistencije osobama sa intelektualnim teškoćama. Nakon ove obuke svi polaznici će dobiti javno važeće uvjerenje i upis novog zanimanja u radnu knjižicu, nakon čega dobivaju novu priliku na tržištu rada u BiH, naglašeno je.

Na konferenciji je o važnosti obrazovanja odraslih govorio Zoran Matošević, pomoćnik ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta SBŽ. „Ministarstvo je prepoznalo ovaj program kao kvalitetan, a poznajući rad ustanove i kvalitetu obuka koje se provode u drugim mjestima rado je pristalo na suradnju i odobrenje provedbe ovog programa u SBŽ“, istaknuo je Matošević.

Direktor centra za socijalni rad Općine Travnik, Bojan Domić, prepoznao je program koji će provoditi SEC Travnik kao pomoć planovima koje oni imaju. „U srhu širenja svoje ponude i pomoći osobama s invaliditetom Centar će trebati kvalitetan i obrazovan kadar koji će na terenu raditi usluge“, kazao je Domić.

Svi zainteresirani za upis na obuku za asistenta osobama s intelektualnim teškoćama mogu se prijaviti za sudjelovanje od srijede 26. ožujka 2014. godine. Tijekom šest mjeseci obuke teorijski dio i kabinetske vježbe provodit će se u večernjim terminima u prostorijama KŠC-a Travnik, a praktični dio obuke u JU edukacijsko-rehabilitacijskom centru „Duga“ Novi Travnik, naglašeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Više o natječaju za upis na ovu obuku, kao i o SEC-u svi zainteresirani mogu saznati na službenoj web stranici ustanove www.sec.ba. kao i facebook profilu SEC-a.