Snijeg okovao velike dijelove BiH i prouzrokovao kolaps u prometu

Prve velike količine snijega u našoj zemlji tijekom ove zime doprinijele su djelimičnom kolapsu u prometu. Zbog intenzivnih sniježnih padavina i mjestimično jačih udara vjetra koji stvara sniježne nanose, ne preporučuje se putovanje bez veće potrebe. Također, policija će iz prometa isključivati vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu.

Jutros je u 7 sati visina snijega u Sarajevu izosila 22 centimetra, u Tuzli 32, Doboju 28, Bugojnu 40, Foči 23, Bijeljini 25, Višegrafu 11 centimetara. Na Bjelašnici je napadao snijeg u visini od 71 centimetar.

Vitez, 15.12.2018.

Mnoštvo ulica u glavnom gradu BiH jutros je bilo neočišćeno, a to se posebno odnosi na padinske dijelove. Građani koji su se obratili našoj redakciji ukazali su na nedovoljan angažman zimskih službi.

Kako je priopćeno iz BIHAMK-a, na području Romanije na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica na snazi je zabrana prometa za teretna vozila. Na ostalim dionicama koje prolaze preko planinskih prevoja, obavezna je uporaba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. 

Kako su za Klix javili čitatelji, služba za održavanje puteva kod Drežnice nadomak Mostara jutros oko 3:40 sati zajedno sa policijom zaustavila promet na 40 minuta radi osiguranja grtalice koja je pristigla iz Jablanice.

Od Drežnice do Jablanice svako malo je bio poprečen kamion. Totalno loše očišćeni putevi do Konjica. Nakon jučerašnje blokade prometa, na relaciji Sarajevo-Konjic put je očišćen.

I na putevima u nižim predjelima kolovoz je zasniježen, izuzev dionica u južnim krajevima gdje se prometuje po mokrom kolovozu.

Na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose. Izdvajamo putne pravce Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, Livno-Kupres i Livno-Mrkonjić Grad. 

Vozačima na svim dionicama savjetuje se opreznija vožnja i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), izmjenjen je režim prometa na dionici magistralnog puta M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru promet preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Inače, zbog snijega jučer su uslijedile kilometarske kolone u Vranduku. A u toku dana zabilježene su desetine prometnih nesreća

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik – Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je promet za teretna vozila ukupne mase veće od 7 tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Ostala vozila na ovom lokalitetu prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjen je promet za teretna vozila preko 7,5 t. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor. Sinoć je došlo i do prometnog kolapsa na putu Tuzla – Živinice.