Smrtna presuda korumpiranom Zmaju

Buntovni duh Vitežana iskazan je i na korizmeni utorak kada su, bez borbe, pobunjene maškarane skupine, ovladale gradom.

Naime, općinske strukture vlasti, pravovremeno su, već u prijepodnevnim satima, osjetile da se „nešto kuha“, da bi moglo biti i „vatre“, pa su brže-bolje stupili u kontakt s vodstvom gnjevnim maškara i predali su im ključeve grada.

Nedugo iza toga vojne postrojbe maškara „Vitezovi“ u munjevitoj akciji zarobili su najveće viteško zlo, korumpiranog, oholog vlastodršca Zmaja iz obližnjeg Zlića i u velikoj povorci maškara, uz odobravanje građana, proveli ga ulicama grada. A onda, u prepunoj Gradskoj sportskoj dvorani, nakon pročitane optužnice i pobrojanih mu grijehova, sud maškara osudio ga je na smrt.

A sve to, ključevi grada, smrtna presuda korumpiranom i zloglasnom Zmaju… bili su razlozi velikog slavlja maškaranih revolucionara koje su predvodili hrabri i odlučni Anto Zirdum, istaknuti kulturni djelatnik HKD Napredak i Ivan Sajević, perspektivni stranački dužnosnik, osnivač Udruge mladih „Enter“. Ulicama grada se orila pjesma, vika, cika…, iskazivana je radost pobjede, a centralno slavlje održano je u Gradskoj sportskoj dvorani gdje se okupilo i više od dvije tisuće maškara, njihovih policijskih i vojni postrojbi, razdraganih građana… Pobjedi u čast, očekivanom „boljem sutra“, igralo se, pjevalo, plesalo…, a veselje i razdraganost nastavljeni su i tijekom večernjih sati u viteškim kafićima, restoranima, hotelima…