Smijenjen “Hrvat” Muamer, zamijenio ga “Hrvat” Edin

Ustavni sud u svojoj presudi je presudio da je neustavna odredba po kojoj primjerice, Hrvata iz BPK imaju pravo na jednog zastupnika, iako ih nema više od deset u cijelom Goraždu. Upravo je u ovom kantonu neki dan “Hrvat” Edin Fejzić iz stranke dijaspore zamijenio “Hrvata” Muamera Omanovića iz SBB!

Manipulacije s nacionalnim izjašnjavanjem se nastavljaju. Ismijavanje Doma naroda BiH i njegove funkcije do izražaja je došlo 2010. a nastavila i nakon izbora 2014. kada su u skupštinu Kantona Sarajevo kao Srbi izjasnila najmanje tri očita Bošnjaka.

To je godinama problem i u Bosansko podrinjskom kantonu gdje se Bošnjaci uporno izjašnjavaju kao Hrvati kada trebaju popuniti mjesto Hrvata u Domu naroda FBiH. Upravo su ove zlouporabe došle do izražaja prilikom pokretanja apelacije Ustavnom sudu BiH od strane Bože Ljubića.

Ustavni sud u svojoj presudi je presudio da je neustavna odredba po kojoj primjerice, Hrvata iz BPK imaju pravo na jednog zastupnika, iako ih nema više od deset u cijelom Goraždu.

Upravo je u ovom kantonu neki dan “Hrvat” Edin Fejzić iz stranke dijaspore zamijenio “Hrvata” Muamera Omanovića iz SBB!

Inače, prema još važećem izbornom zakonu, iz bošnjačkih kantona u FBiH bira se ukupno šest Hrvata što je jedna trećina svih izaslanika u Dom naroda FBiH. Ova trećina je jako bitna jer Hrvatima oduzima apsolutnu kontrolu izbora Predsjednika FBiH ili premijera vlade FBiH od kojih po Ustavu FBiH bar jedan mora biti Hrvat.

T.M., Dnevnik.ba

Prethodni članakCijena janjetine nije se mijenjala od 2000. godine, a troškovi…
Sljedeći članakHNS šalje u Parlament prijedlog Izbornog zakona o Domu naroda i Predsjedništvu