Smanjenjem plaća sebi i suradnicima kninska gradonačelnica štedi 2 milijuna kuna

Već smo pisali kako BiH prednjači u zemljama regije po povećanju broja uposlenih u državnoj administraciji.

Slobodna Dalmacija donosi zanimljivu priču iz Knina, gdje je mlada gradonačelnica povukla vrlo zanimljiv potez u borbi s nedostatkom sredstava u gradskom proračunu.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac smanjila je plaće sebi i dužnosnicima gradske uprave za 30 posto, a zaposlenicima ustanova u vlasništvu grada za 15 posto. Na ovaj način uštedit će se u gradskom proračunu, pojasnila je, 2 milijuna kuna.

– Odluku sam donijela kako bi smanjili rashode i pokrili dosadašnje minuse. Nismo završili financijsku konstrukciju spomenika, imamo obaveze prema Hrvatskim vodama zbog Komunalnog poduzeća i IPA projekta, a također i prema Hrvatskim cestama. U dijelu komunalne infrastrukture smo očekivali kapitalne potpore iz državnog proračuna, no nismo ih dobili i sve su to razlozi ovakve odluke. Grad Knin je investitor i kao takav ima obveze prema započetim projektima – pojasnila je kninska gradonačelnica.

Osim što će odlukom gradonačelnice, zaposlenicima ustanova ali i dužnosnicima gradske uprave biti tanje “platne kesice”, ove godine izostat će još neka primanja. Istoj skupini zaposlenika, naime, u 2012. godini neće biti isplaćeni regresi, božićnice i darovi za djecu. Ipak, gradonačelnica Rimac nije odustala od financijske pomoći kninskoj mladeži. Tako će se pomoći u organizaciji maturalne večeri za kninske maturante pokrivanjem troškova nastupa glazbenog benda.

Gradonačelnica je pokroviteljstvo prihvatila na sastanku sa predstavnicima učenika i ravnatelja dviju kninskih srednjih škola na kojem je pohvalila sve rezultate učenika ostvarene na natjecanjima i redovnoj nastavi. Učenicima je poželjela i uspješni završetak srednjoškolskog obrazovanja te je izrazila nadanje da će većina srednjoškolaca nastaviti svoje školovanje. Učenici su pozvali gradonačelnicu na svoj maturalni ples koji će se održati u restoranu Doma HV-a u Kninu 11. svibnja ove godine.

Ivica Šimić / SD