Smanjen broj kaznenih djela u SBŽ-u

Nije zabilježen niti jedan slučaj ubojstva, a jedan slučaj pokušaja ubojstva uspješno je dokumentiran i izvršitelj je procesuiran

Broj kaznenih djela u prvih pola godine u Srednjobosanskoj županiji značajno je smanjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine te se sigurnosna situacija u toj županiji procjenjuje zadovoljavajućom, navodi se u informaciji o stanju sigurnosti na području SBŽ-a.

Kako je priopćeno iz županijskog MUP-a, smanjeni su svi parametri na osnovu kojih se stanje sigurnosti procjenjuje, a posebno se ističe smanjenje broja najtežih kaznenih djela.

Nije zabilježen niti jedan slučaj ubojstva, a jedan slučaj pokušaja ubojstva uspješno je dokumentiran i izvršitelj je procesuiran.

Ukupan broj registriranih kaznenih djela u prvih šest mjeseci tekuće godine je 662, za razliku od prošle godine kada je u istom razdoblju zabilježeno 774 kaznena djela, što je smanjenje od 14 posto.

Ukupna riješenost kaznenih djela iznosi 68 posto, navode iz MUP-a SBŽ-a.

Razvidan je i trend smanjenja učestalosti krađa automobila pa je tako u prvoj polovici 2016. godine na području SBŽ-a ukradeno 27 automobila, što je značajno manje u odnosu na prvu polovicu prošle godine kada je otuđeno 55 osobnih vozila.

Od navedenog broj ukradenih vozila u 8 slučajeva otkriveni su izvršitelji, dok su u 15 slučajeva vozila pretragom terena i uz suradnju građana vozila pronađena i vraćena vlasnicima.

I ove godine najviše je ukradeno vozila marke VW (21) i Audi (4). Najviše krađa izvršeno je u Travniku 8 vozila, Bugojnu 5, Gornjem Vakufu-Uskoplju 4, Novom Travniku 3 vozila.

U oblasti sigurnosti prometa u prvoj polovici godine u prometnim nesrećama poginule su četiri osobe, dok je prošle godine u istom razdoblju na prometnicama život izgubilo osam osoba.

Kada je u pitanju borba protiv zloupotrebe opojnih droga iz MUP-a podsjećaju na akciju “Kristal”, koja je provedena u ožujku ove godine, i u kojoj je pronađeno i oduzeto preko 600 grama kokaina, što je jedna od najvećih zapljena te vrste droge u Federaciji BiH.

U oblasti javnog reda i mira stanje se također procjenjuje kao zadovoljavajuće. Ukupno je evidentirano 676 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je porast od 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a razlog povećanja je pojačana aktivnost policijskih službenika na sprječavanju i sankcioniranju prosjačenja, te pojačanoj kontroli ugostiteljskih objekata, navode iz MUP-a.

U prvih pola godine na području Srednjobosanske županije evidentirano je 14 samoubojstva. Izvršitelji suicida su muškarci, a po načinu izvršenja 11 je izvršeno vješanjem, te po jedno vatrenim oružjem, aktiviranjem ručne bombe i skokom s visine, navodi se u informaciji o stanju sigurnost na području SBŽ-a.