Služena sveta misa zadušnica za ubijene pripadnike 44. samostalne domobranske bojne ”Jure Francetić” Zenica

Prije 25 godina, 3. lipnja 1995. godine na planini Šator, mjestu Lisa Kosa život su izgubili pripadnici 44. samostalne domobranske bojne ”Jure Francetić” iz Zenice, hrvatski vitezovi Marijan Jonjić, Anto Suknjov, Ljupko Kolak i Valentin Lekić.

Nakon uspješno provedenih oslobodilačkih akcija Skok 1, Skok 2 postojbe HVO ZP-a Vitez, u sklopu hrvatskih snaga koje su činile HV i HVO, zaposjele su dominantne kote na jugozapadnoj bojišnici, gdje su se vodile daljnje pripreme za operacije Ljeto i pobjedničku Oluju. U jednom od kontranapada snaga VRS u kojemu su pokušale da ovadaju planinom Šator došlo je do pogibije pripadnika HVO iz Zenice.

Združenim aktivnostima Hrvatskih snaga napad je zaustavljen i bojišnica je stabilizirana i polako su stvarani uvjeti za operaciju Oluja i oslobodilačke operacije u BiH koje su dovele do konca rata.

U sjećanju na Marijana, Antu, Ljupka i Valentina kao i sve poginule pripadnike HVO-a proteklu subotu je u župnoj crkvi Sveti Juraj u Vitezu služena sveta misa zadušnica.